Voorvechter Mensenrechten Romy Capulong Overleden

16 september 2012 20:16
GMA News Online

Mensenrechtenadvocaat Romeo "Romy" Capulong overleed zondagmiddag na een slepende ziekte en een lange en kleurrijke carrière in het verdedigen van linkse leiders, onderdrukten zoals Flor Contemplación en de Tweede Wereldoorlog 'troostmeisjes'. Hij was 77 jaar.

 

Zijn dood werd bevestigd door Volksvertenwoordiger Neri Colmenares, voorzitter van de Nationale Unie van Mensenrechtenadvocaten (NUPL), waarvan Capulong mede-oprichter en emeritus-voorzitter was.

CapulongIn zijn lange en kleurrijke carrière, verdedigde de voorvechter van de mensenrechten Romeo Capulong opmerkelijke politieke figuren, zoals senator Benigno Aquino Jr, linkse leiders zoals Satur Ocampo en duizenden onderdrukten, zoals Flor Contemplación, de Tweede Wereldoorlog troostmeisjes en de slachtoffers van de Staat van Beleg onder Marcos. - Foto van Charlie Magno

Capulong was raadsman op bijna alle belangrijke mensenrechtenzaken in het land, met inbegrip van de grote nationale rechtspraak tegen voormalig president Marcos, die $2 miljard dollar opleverde in het voordeel van duizenden slachtoffers van de Marcos dictatuur.

Hij was een particuliere aanklager tijdens de afzettingsprocedure tegen voormalig president Joseph Estrada, en raadgever van uiteenlopende klanten zoals de slachtoffers van de massale Payatas vuilstort overstroming in 2000 en de families in de afgelegen baai Batangas, die bedreigd werden met uitzetting door een golfbaan ontwikkelaar.

Hij was een advocaat voor prominent politieke persoonlijkheden zoals Jose Maria Sison, Satur Ocampo en Crispin Beltran. Tijdens de vredesbesprekingen was hij raadsman van het onderhandelingspanel van het Nationaal Democratisch Front, die het nieuwe volksleger vertegenwoordigt.

'Voorrang aan de politieke strijd'

In een blog bericht, rouwde secretaris-generaal Renato Reyes Jr van de patriottische alliantie Bayan om de dood van Capulong: Capulong leefde net te kort om de 40e verjaardag van de afkondiging van de Staat van Beleg, met een viering ‘dat nooit meer’, mee te maken.

Volgens Reyes was Capulong al enige tijd in het Medisch Centrum Manilla opgenomen.

Reyes vertelde, dat hij Capulong voor het eerst had ontmoet in het kantoor van het Public Interest Law Center in Makati eind negentiger jaren, toen Reyes hem raadpleegde over de zaak van de Lyceum student-activisten die werden geconfronteerd met sancties van het schoolbestuur.

"Vanaf het begin van zijn loopbaan nam Mr. Capulong stelling, dat ongeacht welke juridische tactiek wordt toegepast, deze ondergeschikt moet zijn aan de politieke beweging. Hij vertelde ons van het primaat van de politieke strijd, dat deze de meest beslissende is en dat de wettelijke tactieken in dienst moeten staan van de politieke tactiek," zei hij.

Zeven jaar ballingschap in de VS

Capulong was lid van de Constitutionele Conventie in 1970. Tijdens de afkondiging van de Staat van Beleg werd hij gevangen gezet. Hij verbleef vanaf 1979 in ballingschap in de Verenigde Staten, waar hij de wetgeving diende voor openbaar belang tot zijn terugkeer naar de Filippijnen in 1986 na de val van Marcos.

Tegen het einde van zijn leven, noemden sommigen Capulong "rechter," vanwege zijn benoeming aan het Internationaal Straftribunaal tegen oorlogsmisdadigers in het voormalig Joegoslavië. - HS / BM, GMA News

De onafgebroken inzet van Romy Capulong voor de armen

In december 2010 nomineerde de Nederlands-Filippijnse Solidariteitsbeweging Capulong voor de Lawyers for Lawyers Award.

De Verenigde Naties ad litem-rechter Romy Capulong was een buitengewone mensenrechtenadvocaat. Hij bezat een uitzonderlijke combinatie van intelligentie, bekwaamheid, onbevreesdheid, onafgebroken inzet voor de armen en was een stimulerende advocaat voor andere advocaten.

Lees meer in het artikel: Romy Capulong Genomineerd voor de Lawyers for Lawyers Award (archief: 16 december 2010)