Oproep tot Vrijlating van Ericson Acosta

Landhervormingsadvocaten opgepakt in Hacienda Luisita

Filippijnen, 17 september 2013

Ref.: Anakpawis Rep. Fernando Hicap

Wij hebben een ‘pork barrel’ koning en een tirannieke landheer als president.

De ‘Free Ericson Acosta Campagne’ (FEAC) roept op tot onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating van voormalig politiek gevangene en cultureel werker Ericson Acosta en 11 andere gedelegeerden van een onderzoeksmissie aan Hacienda Luisita die vanmorgen vroeg op brute wijze door de Filippijnse Nationale Politie (PNP) in Tarlac werden gearresteerd.

In een tekstbericht beschrijft Ericson Acosta de arrestatie als volgt:

We werden beschuldigd van kwaadwillige activiteiten, onwettige bijeenkomst, directe aanval en huisvredebreuk. Ik verloor mijn slippers bij de gewelddadige arrestatie en pas op het hoofdbureau van politie, waar wij momenteel zijn opgesloten, mochten wij de ‘Miranda Rights’ lezen.

Met mij zijn ook gearresteerd Fernando Hicap, afgevaardigde van Anakpawis, Danilo Ramos van Anakpawis party-list, Florida Sibayan, waarnemend voorzitter van Alyansa ng Magbubukid sa Asyenda Luisita (AMBALA), Zuster Patricia Fox van de Zion Sisters, Kerima Tariman, Rene Blazan, Karl Mae San Juan van Anakpawis, Ronald Matthew Gustillo, Luz Versola, Pong Sibayan van Unyon ng mga Manggagawa sa Agrikultura (UMA).

Toen wij terugliepen naar Balete, waar de picket-line van de landarbeiders wordt gehouden, werden wij hardhandig gearresteerd, op bevel van Inspecteur Razalan. Het arrestatieteam bestond uit zeven bewapende mannen in burgerkleding en gewapende begeleiders van Tarlac Development Corporation, het eigendom van Cojuanco.

Bij de arrestatie werden vier vrouwen gewond waaronder de voorzitter van AMBALA, die bewusteloos viel en een hoofdkneuzing opliep.

Wij werden min of meer gearresteerd door de Cojuanco-Aquino familie om de abnormale en gewelddadige invoering van een onjuist landverdelingsplan te verbergen.

Als de politie de aanklachten tegen ons niet intrekt, zullen we hier overnacht moeten blijven, omdat het Makabulos-dag is.

In een wanhopige poging om het illegale en omstreden bezit van de meer dan 6000 hectare grote Hacienda Luisita te behouden, mobiliseert de Cojuanco-Aquino familie de repressieve krachten van de politie en het leger om de landhervormingsadvocaten en boeren te terroriseren en geweld aan te doen.

Historisch gezien vormt Hacienda Luisita de economische basis waarop de Cojuanco-Aquino haar macht heeft opgebouwd en voortgezet. Met de uitspraak van het Hooggerechtshof, die de verdeling van dit uitgestrekte land toekent aan de landarbeiders, blijft de Cojuanco-Aquino familie, geholpen door niet minder dan President Benigno Aquino III, zijn politieke macht gebruiken om het fascisme tegen de landarbeiders en de echte landhervormingsadvocaten door te zetten.

Petitie:

U kunt online een petitie voor de vrijlating ondertekenen.

Wij stellen het op prijs als u ons per Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. over de ondertekening informeert.

Weer vrij...

Inmiddels zijn gisteren (19 september) alle activisten vrijgelaten! Zie: http://newsinfo.inquirer.net