Gedetineerde Natuurkundige Kim Gargar op Borgtocht Vrij

'Free Kim Gargar' groep herhaalt oproep de aanklachten tegen Gargar te laten vallen

Kim Gargar vrijCollega’s, familie en vrienden zijn verheugd over de vrijlating op borgtocht van de gedetineerde natuurkundige Kim Gargar. Na het deponeren van de borg haalden ze hem 1 augustus op uit de Bagangga gevangenis. De FREE KIM GARGAR (FKG) groep herhaalt de oproep om de ongefundeerde aanklachten tegen Gargar te laten vallen.

"Dat de rechter Gargar in afwachting van de behandeling van zijn strafzaak vrijlaat, ondanks dat het soort aanklachten borgtocht uitsluit, is een indicatie dat de aanklachten ongefundeerd zijn. De rechtbank vond de getuigenis van de militaire aanklagers zwak en onsamenhangend,” zei Noel Jalmasco – collega en lid van AGHAM ( Advocaten van Wetenschap en Technologie voor het volk).

Kim Gargar, voormalig hoogleraar aan de Universiteit van de Filippijnen (UP) en promovendus aan de Rijksuniversiteit Groningen, werd op 1 oktober 2013 gearresteerd door elementen van het 67e Infanterie Bataljon van de Strijdkrachten van de Filippijnen in Cateel, Davao Oriental. Gargar werd gearresteerd tijdens een vuurgevecht tussen het leger en het volksleger NPA, toen hij bij toeval in een nabijgelegen dorp bezig was met een onderzoek naar de gevolgen van de schade aangericht door tyfoon Pablo in Cateel.

Gargar werd gedagvaard voor moord, bezit van explosieven en bezit van vuurwapens en vervolgens vastgehouden in de Bagangga gevangenis.

Bij de rechtsgang werd hij vertegenwoordigd door advocaten van de Unie van People's Advocaten in Mindanao en bijgestaan ​​door leden van de mensenrechtenalliantie Karapatan uit de regio Zuid Mindanao.

"We kennen deze gedeeltelijke overwinning niet alleen toe aan de valse beschuldigingen, maar in het bijzonder aan de onvermoeibare inspanningen van familie en vrienden uit Mindanao, Metro Manilla en zelfs Europa," aldus Rog Amon van het Centrum voor Environmental Concerns (CEC) in de Filippijnen.

CEC geeft aan, dat deze overwinning is bereikt dankzij morele, materiële en financiële hulp van vrienden en netwerken. Als die groepen niet bereid waren geweest geld te lenen, zou de vrijlating langer op zich hebben laten wachten. Voor de aflossing van de borgtochtlening zijn nog steeds enkele honderdduizenden peso’s nodig zijn.


"We hebben nog een lange weg te gaan en er is veel financiële steun nodig voordat Kim wordt vrijgesproken. We kunnen echter wel opgelucht ademhalen nu Kim in handen is van vrienden en familie,” zei Amon.

Volgens de verklaring van de FKG groep is dit niet de eerste keer dat onschuldige wetenschappers en onderzoekers in afgelegen gebieden valselijk zijn beschuldigd. De groep noemt als voorbeeld het geval van de botanicus Leonard Co, die samen met vier metgezellen onderzoek deed naar de Energie Ontwikkelingscorporatie (EDC) in Kananga, Leyte. Op 15 november 2010 werd het onderzoeksteam beschoten door elementen van het 19e Infanterie Bataljon van de Strijdkrachten van de Filippijnen die ze aanzagen voor leden van het volksleger NPA. Co, Cortez en Borromeo werden gedood.


De Free Kim Gargar campagne is niet voorbij zolang Kim niet is vrijgesproken van alle valse beschuldigingen, aldus de FKG groep.


"We roepen de rechter op om alle valse beschuldigingen tegen Kim en andere overeenkomstige gevallen te laten vallen. In plaats van wetenschappers en deskundigen die belangeloos onder de armen en gemarginaliseerde gemeenschappen werken te onderscheiden, is het Aquino beleid erop gericht hen te belasteren," eindigde Clemente Bautista van Kalikasan (milieu netwerk) en Free Kim Gargar Groep.

Referentie:
Noel Jalmasco, AGHAM en woordvoerder van de Free Kim Gargar groep