Vijfduizend Demonstranten in Manilla op
de Dag van de Mensenrechten

Op de dag van de Mensenrechten demonstreerden in Manilla 5000 mensen om de schendingen van de mensenrechten onder president Rodrigo Duterte aan de kaak te stellen. Het initiatief kwam van de volksbeweging Bayan, de mensenrechtenorganisatie Karapatan en Carmma. Carmma is de Campagne tegen de Terugkeer van de Marcos familie naar Malacañang.

dag van de mensenrechtenFoto met dank aan Arkibong Bayan

De kritiek richt zich op het voortduren van de schendingen van de mensenrechten, zoals illegale arrestaties, buitengerechtelijke executies, militarisering, beperking van de bewegingsvrijheid van gemeenschappen en de wrede oorlog tegen de drugs. De daders van de schendingen moeten worden vervolgd, of dit nu ambtenaren, politieagenten of drugskartel agenten zijn.

Renato Reyes, de algemeen secretaris van Bayan, deed een oproep aan Duterte. Hij roept de president op te stoppen met de militarisering van het platteland, de wrede oorlog tegen drugs met bijna 6000 meest arme mensen tot gevolg en het herstel van de Marcos familie. Reyes voegt toe dat de oorzaken van de verspreiding van illegale drugs moeten worden aangepakt en dat er behoefte is aan een rehabilitatieprogramma.

Cristina Palabay, de algemeen secretaris van Karapatan, herinnerde president Duterte er aan dat hij 6 maanden na zijn belofte nog steeds niet alle 400 politieke gevangenen heeft vrijgelaten middels een onvoorwaardelijke amnestie. Politieke gevangenen zijn geen criminelen. Ze werden gevangen gezet vanwege hun politieke overtuigingen en acties met betrekking tot hun zoektocht naar sociale rechtvaardigheid.

Ga voor uitgebreidere informatie naar:

President must resolve four urgent human rights issues http://www.bayan.ph/

Progressives tell Duterte: ‘Enough with human rights violations' http://bulatlat.com/

Karapatan on the International Human Rights Day http://karapatan.org/