Mangyan Protest tegen Mijnbouw:

Geen Intex en geen mijnbouw in hun provincie

19 november 2009

Open Brief aan Lito Atienza:

NEE BETEKENT NEE! Welk deel van deze NEE-zin is niet duidelijk?

Voor uw kantoor bij het Departement van Milieu en Natuurlijke Grondstoffen (DENR) bevinden zich 25 vrouwen en mannen. De meesten van hen zijn Mangyan van Mindoro. Zij zijn in hongerstaking. Zij pleiten voor het ongedaan maken van de Environmental Compliance Certificate (een soort vergunning), die u aan de Noorse mijnbouwonderneming Intex voor haar Nikkelproject in Mindoro heeft verstrekt. De Mangyan zijn namelijk de mensen die de effecten van de mijnbouw direct aan den lijve zullen ondervinden. Maar zij zijn niet geraadpleegd, noch door de DENR, noch door Intex. Waarschijnlijk omdat u en Intex niet willen horen wat deze mensen te zeggen hebben. Dus komen zij hun situatie zelf aan u duidelijk maken. Zij willen Intex niet, zij willen geen mijnbouw in het voorvaderlijke Alangan Mangyan gebied, niet bij hun waterbronnen, noch ergens anders in Mindoro.

In 2002 werd een moratorium op mijnbouw ingesteld in Oost Mindoro. Vergelijkbare besluiten werden genomen door verschillende gemeenten in West Mindoro, waarbij 8 van de 11 gemeenten zich tegen de mijnbouw uitspraken.

Gouverneurs, vice-gouverneurs, burgemeesters en leden van de nationale overheid hebben zich herhaaldelijk luid en duidelijk uitgesproken tegen mijnbouw in hun provincie. Zij hebben dit bij verschillende openbare bijeenkomsten laten weten, zij herhaalden dit onlangs bij de DENR toen de hongerstaking begon en op 18 november herhaalden zij het nogmaals in een gesprek met u.

Bisschoppen, priesters en nonnen hebben verzocht om respect voor het standpunt van de bevolking tegen de mijnbouw. Een van hen, Fr. Edwin Gariguez, zelf een Mindoreno, bevindt zich ook onder de hongerstakers. Zij hebben hun standpunt overal duidelijk gemaakt, tot in de straten van Mindoro, zij herhaalden dit in een gesprek met u en zij herhalen het wederom met hun hongerstaking.

U heeft de vergunning op 14 oktober aan Intex afgegeven zonder dat Intex aan de voorwaarden heeft voldaan. Geen bewijs van publieke inspraak, geen bewijs dat de mijnbouw niet in de waterwingebieden plaatsvindt. In feite heeft u de vergunning afgegeven zonder te wachten op de aanbevelingen van het Review Committee aangaande een milieu-effecten rapportage. Dat is geen verrassing nu het Review Committee haar rapport heeft uitgegeven met de definitieve aanbeveling, die luidt dat er geen vergunning moet worden afgegeven. Dit omdat direct betrokkenen geen inspraak hebben gehad, er voor 4 van de 6 onderdelen van het mijnbouwproject geen nulmeting is gedaan betreffende de flora en fauna en dat er geen duidelijke gebiedsafbakening voor het project is gemaakt.

Het enige dat u hoeft te doen, is het uitstellen van de vergunningverlening met 90 dagen. Dat geeft u en Intex de gelegenheid de tekortkomingen recht te zetten. Het moratorium van 25 jaar is niet meegenomen bij de beoordeling evenals de erkenning van de voorvaderlijke gronden van de Mangyan.

Is het zoveel moeite om de boodschap van de mensen van Mindoro te horen? De lokale overheden en de religieuzen van Mindoro zijn nu nog bozer over de procedurele fouten die zijn gemaakt. De 25 hongerstakers zijn vastberaden hun actie voort te zetten.

De boodschap van de mensen van Mindoro is luid en duidelijk: Geen Intex en geen mijnbouw in hun provincie. Zij onderschrijven de aanbeveling van het Review Committee aangaande de milieu-effecten rapportage: geen vergunning voor Intex.

Waarom kunt u het antwoord NEE van de mensen niet accepteren, Mr. Lito Atienza? Voor iemand waartegen al 8 keer NEE is gezegd door de Benoemingscommissie is het wellicht moeilijk te begrijpen, dat NEE het tegenovergestelde is van ja, dat NEE een negatief antwoord is, dat NEE is NEE.

Dus, voordat u uw kantoor verlaat om u weer kandidaat te stellen voor het burgemeesterschap, maak schoon schip. WEG MET DE VERGUNNING VOOR INTEX.

In solidariteit met de mensen van Mindoro.

Judy A. Pasimio
Executive Director

Legal Rights and Natural Resources Center (LRC-KsK/Friends of the Earth-Phils.)

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.lrcksk.org

28 november 2009:

Na 11 dagen is men met de hongerstaking gestopt, omdat het contract tijdelijk is ingetrokken.

Zie: http://newsinfo.inquirer.net/inquirerheadlines/nation/view/20091128-238883/Mangyans-end-hunger-strike