Zondag 9 mei 2010, de Dag voor de Verkiezingen

Zie voor de uitzending het NOS Journaal van 9 mei, 20.00 uur (fragment vanaf 9 min. 30 sec.)

Met de verkiezingen op de Filippijnen van morgen komt er een einde aan het bewind van Gloria Macapagal Arroyo. Ze heeft er twee termijnen opzitten, en een derde termijn is volgens de grondwet niet toegestaan. Weinig Filippino’s zijn rauwig om haar vertrek. Ze vinden haar machtsbelust en schaamteloos corrupt, en ook met de mensenrechten neemt ze het niet nauw.

Ninoy Aquino werd vermoord onder de dictator Ferdinand Marcos. Aquino werd daarmee het beroemdste slachtoffer van politiek geweld op de Filippijnen, maar hij was niet de laatste. Onder de huidige president Arroyo bereikte het moorden nieuwe hoogte. Arroyo is erger dan Marcos, zeggen ze hier.

Peter ‘Tata Pido’Gonzales, een activist, werd in 2004 neergeschoten door twee mannen. Hij vertelt: ‘Hier in de kerk voel ik mij veilig. De eerste man kwam van achteren en schoot mij hier en hier. Ik voelde niets, maar ik viel op de grond. In totaal werd ik door negen kogels geraakt. Het is hun pech dat ik niet stierf. Als het bewind van Marcos een slechte droom was, dan is dat van Gloria Arroyo een nachtmerrie.’ Kort voor de aanslag had een commandant van het leger Papa Pido een communistische rebel genoemd. In de Filippijnen komt zo’n vermelding neer op een doodvonnis.

Marie Hilao Enriques (mensenrechtenactivist): ‘Wij hebben 1190 moorden gedocumenteerd. Wij spreken van buitengerechtelijke executies. Sinds Gloria Arroyo in 2001 aan de macht kwam. Zij zegt: “Ik houd de democratische principes hoog, er is hier geen Staat van Beleg…. De mensen zijn vrij om te demonstreren, de pers is vrij”, maar ondertussen gaan die moorden gewoon door. Zij is een leugenachtige president, zij speelt vals. Wij noemen haar een moordenaar.’

In deze gevangenis aan de rand van Manilla zit Andal Ampatuan, lid van een van de machtige politieke families van het land en een bondgenoot van Arroyo. Hij vermoordde in november een groep van 57 mensen. Hij zit nu dus gevangen, maar de macht van zijn clan is ongebroken.