Leden van progressieve volksorganisaties manifesteren bij de Nederlandse Ambassade

van KILUSANG MAYO UNO
Persbericht, 29 augustus 2007

Aanhouding van Prof. Joma Sison onder druk van VS en regering Arroyo

De strijdbare vakbond Kilusang Mayo Uno (Eén Meibeweging, KMU) veroordeelt de willekeurige arrestatie gisteren van Prof. Joma Sison, consultant voor het National Democratic Front of the Philippines in Utrecht, Nederland. De operatie die leidde tot de arrestatie van Sison stond onder leiding van de Nederlandse Nationale Recherche. Naast de aanhouding van Sison doorzocht de Nationale Recherche ook het NDFP-kantoor en de woningen van verschillende NDFP-stafleden, waaronder die van hoofdonderhandelaar Luis Jalandoni.

"Deze zaak is een zware slag voor de lopende vredesonderhandelingen tussen de Filippijnse regering en het NDFP. De aanhouding van Prof. Sison is een herhaling van wat er gebeurde met Anakpawis-parlementslid Crispin Beltran, die door de Filippijnse overheid gearresteerd werd op basis van opgeblazen beschuldigingen voor aanzetting tot rebellie. Dit is duidelijk een geval van politieke intimidatie en een schending van Sison's rechten", aldus Elmer Labog, KMU-voorzitter.

Progressieve groepen onder leiding van BAYAN, KMU en de International League of People's Struggles, verzamelden vanmorgen voor de Nederlandse Ambassade in Makati om de aanhouding te veroordelen. KMU verklaarde dat de aanhouding van Sison mogelijk werd ingegeven door de regeringen Bush en Arroyo als gevolg van de beschuldiging dat Sison en de CPP-NPA terroristen zouden zijn.

Volgens KMU is de aanhouding van Sison onrechtvaardig omdat het Europees Gerecht van Eerste Aanleg op 11 juli besliste om Prof. Sison te schrappen van de terroristenlijst. "Het Europees Gerecht oordeelde dat de Raad van de EU het recht op verdediging van Prof. Sison geschonden heeft in haar verplichting om een reden op te geven en in het recht op een effectieve juridische bescherming. Geen enkele bevoegde gerechtelijke autoriteit had ooit een strafrechtelijk onderzoek naar hem gevoerd, was er enige rechtszaak in verband met een terroristische daad. Bovendien heeft het Filippijnse Hooggerechtshof de beschuldigingen van diverse strafrechtelijke feiten door de regering Arroyo reeds verworpen."

"Prof. Sison is een rechtmatig en erkend politiek vluchteling volgens artikel 1A van het Internationaal Verdrag over de status van vluchtelingen. In 1987 werd hij verplicht om asiel te zoeken in Nederland nadat de Filippijnse overheid zijn paspoort had ingetrokken. Dit gebeurde na een reeks van intimidaties tegen Sison omwille van zijn politieke activiteiten.", aldus nog Labog.

"Er is geen bewijs dat Sison in verband brengt met de moorden op Arturo Tabara en Romulo Kintanar. Het New People's Army heeft de executies trouwens opgeëist. Deze zaken komen goed uit voor de VS en de regering Arroyo om Sison en andere opposanten in Europa te onderdrukken. Wij menen dat de aanhouding van Sison onder druk van de regeringen Bush en Arroyo gebeurde. Sison is een gekend criticus van het voor de bevolking nadelige beleid vanwege de VS en de Filippijnen. Sison en de CPP-NPA werden opgenomen in de terreurlijsten van de EU, de VS en de Filippijnse overheid. "Arroyo versterkt haar oorlog tegen het volk."

"De aanhouding van Prof. Sison zal in binnen- en buitenland aanleiding geven tot protest door verdedigers van de democratische vrijheden en van het vredesproces.", besluit de vakbondsleider.###

Referentie: PRESTO SUYAT, KMU-WOORDVOERDER +63 915 6029211, +63 4210896.