Aquino Moet Definitief Afrekenen met Mensenrechtencrisis,
Overblijfselen van de Staat van Beleg,
in de Filippijnen

September 21, 2011
Ref: Bernadette Ellorin, voorzitter BAYAN USA, email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Teken de online petitie FREE ALL POLITICAL PRISONERS IN THE PHILIPPINES
Teken het online verzoek JUSTICE FOR MELISSA ROXAS

Filippijnse Amerikanen, onder de vlag van Bayan-USA en hun bondgenoten twijfelen sterk aan de oprechtheid van de Filippijnse president Benigno "P-Noy" Aquino III betreffende zijn zogenaamde betrokkenheid bij mensenrechten, vrede en gerechtigheid in de Filippijnen. Omdat het vandaag het 39-ste jaar is na de verklaring van de Martial Law in de Filippijnen door de vroegere Marcos dictatuur in 1972, waarschuwt Bayan-USA dat de regering van Aquino er tot nu toe niet in geslaagd is om de overblijfselen van de staat van beleg, zoals een voortdurende crisis van de mensenrechten en staatscorruptie, af te schaffen. Zij zal hierin blijven falen en doorgaan met het breken van beloftes zolang zij loyaal blijft aan het structurele kader dat de basis vormt van ongebreidelde mensenrechtenschendingen en corruptie - Amerikaanse interventie in economische, politieke en militaire zaken van het land.

VS interventie en de Filippijnse Mensenrechtencrisis

Op de klokkenluidersite Wikileaks is onlangs melding gemaakt van een aantal berichten tussen de Amerikaanse ambassade in Manilla en het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken die de verontrustende omvang van de inmenging van de Amerikaanse regering in Filippijnse aangelegenheden aantonen, alsmede een algemene toegevendheid ten opzichte van de verslechterende situatie van mensenrechten en vrede in het land. Dit behelst een krachtige bevestiging en meerdere miljoenen aan financiële steun voor de anti-oproer programma's Oplan Bantay Laya I en II, die door internationale mensenrechtenorganisaties nadrukkelijk zijn bekritiseerd vanwege standrechtelijke executies, gedwongen verdwijningen, illegale arrestaties en martelingen in de Filippijnen. De berichten onthullen ook het gebrek aan zorg van de Amerikaanse en Filippijnse overheid voor het welzijn van Melissa Roxas, een Amerikaanse burger, die werd ontvoerd, in het geheim opgesloten en door het Filippijnse leger gedurende 6 dagen gemarteld in 2009, en tevens een verdraaiing van de feiten van de spraakmakende zaak die internationale opschudding en steun voor Roxas veroorzaakte.

Net als onder de vorige regering van Arroyo zijn de mensenrechtenschendingen doorgegaan onder Aquino’s anti-oproer programma Oplan Bayanihan. De Filippijnse mensenrechtenorganisatie Karapatan heeft alleen al in het eerste jaar van Aquino 48 politieke moorden, 5 ontvoeringen, 29 gevallen van marteling, 151 illegale arrestaties en 3010 slachtoffers van gedwongen evacuaties in plattelandsdorpen gedocumenteerd. Daarbij heeft Aquino geen enkele serieuze poging gedaan om de mensenrechtenschendingen die onder Arroyo zijn gepleegd, te onderzoeken en de daders te vervolgen. Een cultuur van straffeloosheid voor schenders van mensenrechten wordt zo in stand gehouden.

Het Opwerpen van Hindernissen naar een Rechtvaardige en Duurzame Vrede

Zoals in de Wikileaks berichten wordt onthuld, werkten de Amerikaanse, Filippijnse en Nederlandse regeringen samen om professor Jose Maria Sison, politiek hoofdadviseur van het Nationaal Democratisch Front van de Filippijnen (NDFP), in de val te lokken en hem op te sluiten op grond van valse beschuldigingen van moord, net als bij het houden van Sison op de Amerikaanse Buitenlandse Terroristenlijst. In 2002 werden Sison en de Communistische Partij van de Filippijnen (CPP) met zijn militaire vleugel, het Nieuwe Volksleger (NPA) op de terroristenlijst geplaatst, hetgeen de vredesonderhandelingen tussen de regering van de Filippijnen (GPH) en de NDFP in gevaar bracht. Deze vredesonderhandelingen waren opgezet met als doel om de meer dan 40 jaar durende burgeroorlog tussen de AFP en de CPP-NPA op te lossen.

Hoewel de hervatting van de vredesbesprekingen onder Aquino hebben geleid tot de vrijlating van enkele NDFP adviseurs zoals Jovencio Balweg, Angelina Ipong, Glicerio Pernia, Maria Luisa Pucray en Jaime Soledad, zitten er nog steeds 13 NDF vredesadviseurs en 340 politieke gevangenen in de gevangenis. Het opsluiten van NDF vredesadviseurs is in strijd met de verplichtingen van de GPH om het 'Joint Agreement on Safety and Immunity Guarantees' (JASIG = Gezamenlijke Overeenkomst Garanties op Veiligheid en Immuniteit) en 'The Hague Joint Declaration' (Gezamenlijke Verklaring Den Haag) na te leven.

Ninoy was een Politiek Gevangene

39 jaar na de verklaring van de staat van beleg, is het belangrijk dat Aquino zich herinnert dat zijn eigen ouders slachtoffer waren van de staat van beleg. Hij is de zoon van een politiek gevangene die werd vastgehouden, gemarteld, en vermoord vanwege zijn politieke overtuigingen, en van een weduwe die nadat zij aan de macht kwam, in de geest van haar gemartelde man handelde en alle politieke gevangenen, inclusief Sison, vrijliet. Aquino kan en moet beslist de restanten van de staat van beleg in het land opruimen door alle NDF vredesadviseurs die opgesloten zitten en alle politieke gevangenen in vrijheid te stellen. In plaats daarvan is Aquino deze week in de Verenigde Staten met als doel meer economische hulp, inclusief militaire hulp, bij de VS-regering te bewerken. Het is de trouwe dienstbaarheid aan de Amerikaanse imperialistische dictaten en een gebrek aan vaderlandsliefde als het niet beschermen van de soevereiniteit, die aanzetten tot staatsterreur en repressie tegen hen die strijden voor daadwerkelijk nationalisme en democratie.

Maar degenen die het slachtoffer zijn geworden van moorden en verdwijningen gepleegd door de Filippijnse staat, zijn niet tot zwijgen gebracht. Hun stemmen weerklinken zelfs nog luider door de voortdurende massastrijd van het Filippijnse volk voor een werkelijk soevereine en democratische staat - een land met een geïndustrialiseerde, zelfstandige nationale economie die voorziet in banen voor zijn eigen inwoners, net als een eerlijk en rechtvaardig landverdelingsprogramma voor de meerderheid van de Filippino's die hier wonen en het land bewerken. Het is een strijd die zelfs naklinkt door de Filippino's in de VS, omdat Bayan-USA en bondgenoten zullen reageren op Aquino's bezoek aan de VS met krachtige verzoeken om de Filippijnse soevereiniteit te handhaven, door het verwerpen van de Amerikaanse militaire, economische, politieke inmenging en om rechtvaardigheid voor de slachtoffers van de mensenrechten in het land.

  • VRIJHEID VOOR ALLE POLITIEKE GEVANGENEN!
  • RECHT VOOR MELISSA ROXAS!
  • GERECHTIGHEID VOOR ALLE SLACHTOFFERS VAN BUITENGERECHTELIJKE EXECUTIES EN GEWONGEN VERDWIJNINGEN!
  • NOOIT MEER EEN STAAT VAN BELEG!