“Hoe heeft dit in Nederland kunnen gebeuren?!”

Internationale juristen bekritiseren Nederlandse regering
om het in beslag nemen van Tribunaal documenten

audience02

Amsterdam, 5 november 2007

“De Nederlandse overheid zou zich moeten schamen,” zo benadrukte Mr. Øystein Tveter, voormalig Noors ambassadeur en een van de juryleden tijdens het Permanent Volkerentribunaal (PPT) Tweede Zitting voor de Filippijnen, dat in maart van dit jaar in Den Haag werd gehouden.

Mr. Tveter doelde op 28 augustus toen de Nederlandse politie de Filippijnse politiek vluchteling Prof. Jose Maria Sison arresteerde en gelijktijdig het kantoor van het Nationaal Democratisch Front van de Filippijnen (NDFP) en zes woningen van Filippijnse politieke vluchtelingen die in Nederland wonen, binnenviel. In opdracht van de Nederlandse aanklagers voerde de politie grote hoeveelheden informatie en documenten af, inclusief materialen die tot het Tribunaal behoren.

“De juryleden van de PPT hadden nooit kunnen denken, dat zij ook de Nederlandse overheid aansprakelijk zouden moeten stellen voor het treiteren (van Filippijnse activisten) en het schenden van mensenrechten (van het Filippijnse volk)”, aldus Tveter. tomlow_tveter02

Tveter was op 3 november in Amsterdam aanwezig bij de lancering van het boek “Repression and Resistance”, het verslag van de Zitting en de uitspraak van het Tribunaal betreffende de schendingen van burgerlijke, politieke en economische rechten in de Filippijnen. Het Tribunaal sprak een ‘schuldig’ uit tegen zowel de regering van Gloria Arroyo als tegen die van George W. Bush van de VS.

Andere Tribunaal juryleden die aanwezig waren bij de boeklancering waren Prof. Ties Prakken uit Nederland en Secretaris-generaal Gianni Tognoni, MD, uit Italië. Tevens waren voor deze gelegenheid Mr. Bernard Tomlow, lid van het team van aanklagers uit Nederland en een vertegenwoordiger van een van de initiërende organisaties, Antonio Tujan van IBON Foundation, aanwezig.

Documenten, cd’s en dvd’s, usb-sticks en harddisks die bij het Tribunaal hoorden, werden op 28 augustus door de Nederlandse politie meegenomen, in verband met de geïmproviseerde aanklacht tegen Prof. Sison vanwege “het aanzetten tot moord”. Functionarissen en waarnemers van het Tribunaal vrezen, dat informatie uit deze materialen zouden kunnen gebruikt worden tegen getuigen die verklaringen hebben afgelegd tegen de regeringen in Manilla en in de VS. De Nederlandse minister van Justitie, Ernst Hirsch Ballin, heeft al toegegeven dat dergelijke informatie met elke regering kan worden gedeeld, als dit in het belang van dat land zou zijn.

In haar commentaar op de verzonnen aanklacht van de Nederlandse aanklagers tegen Prof. Sison, zei de wetsdeskundige Prof. Prakken, dat de boodschap van het Hof van Beroep (op het beroep van de aanklagers om Sison gevangen te houden) duidelijk was: laat deze zaak vallen!
Zij noemde het werkelijk ongelukkig, dat Sison juist in Nederland van een misdaad werd beschuldigd op grond van bewijsmateriaal, dat zelfs in de Filippijnen werd afgewezen.

In een kort overzicht van de achtergrond van de Zitting van het Tribunaal benadrukte Mr. Tomlow dat een meerderheid van de Filippino’s nog steeds moet leven van minder dan (VS) $2 per dag. Als je dit vergelijkt met de situatie tijdens Marcos in de 80-er jaren, dan is er zeer weinig veranderd in het leven van de Filippino’s.

Tijdens het programma van de boeklancering betuigde Secretaris-generaal Tognoni ook eer aan Oda Makoto, een van de oprichters en juryleden van het Tribunaal, die op 30 juli overleed. Hij las enkele passages voor uit boeken van Oda en herhaalde zijn oproep “om de situatie in de Filippijnen te versterken”. Tognoni zei, “de uitspraak van het Tribunaal geeft het verzet van de machtelozen weer”.

De uitspraak van het Tribunaal heeft grote invloed op het Arroyo regiem, beklemtoonde Tujan. Hoewel de buitengerechtelijke moorden niet echt gestopt zijn, gaan de staatskrachten over naar andere middelen, zoals gedwongen verdwijningen, om de internationale kritieken te temperen.

De lancering van “Repression and Resistance” in Amsterdam werd bijgewoond door zowel Filippijnse migranten als vertegenwoordigers van Filippijnse solidariteitsgroepen. Dr. Angie Gonzales, coördinator van het secretariaat van de Tweede Zitting voor de Filippijnen van het Tribunaal deelde mee, dat het boek ook zal worden uitgegeven in verschillende andere steden in Europa en in de VS, Canada en Oost-Azië, om meer steun te vergaren voor de campagne voor het stoppen van de rechtenschendingen door de regeringen van Arroyo en Bush. ###

For Reference:
Angelica M. Gonzales, MD
Executive Director, International Coordinating Secretariat
Permanent Peoples' Tribunal Second Session on the Philippines
Postbus 1584
3500 BN Utrecht
The Netherlands

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
http://www.philippinetribunal.org