Verklaring van Pinay sa Holland naar aanleiding van de moord op Rebelyn Pitao

Wij hernieuwen onze gelofte om te strijden voor de rechten van de Filippijnse vrouwen en het Filippijnse volk;
wij veroordelen de moord op Rebelyn Pitao door de regering Arroyo

Wij van Pinay sa Holland zijn vandaag op Internationale Vrouwendag uitermate bedroefd en vol walging over de brutale moord op Rebelyn Pitao, een jonge onderwijzeres in Davao City op de Filippijnen. Haar enige misdaad was, de dochter te zijn van Leoncio Pitao, een leider van het NPA (New People’s Army), die een van de meest gezochte mannen is van het corrupte en onderdrukkende regiem van Arroyo. Omdat deze laffe regering haar vader niet te pakken kan krijgen, heeft het zijn woede en frustratie uitgeleefd op zijn jonge dochter.

Rebelyn zou op 20 maart 21 jaar geworden zijn, nu is zij dood. Haar levenloze lichaam werd drijvend in een stroom gevonden, één dag nadat ze was ontvoerd door gewapende mannen. Zij had twee steekwonden boven in de borst waarvan een door haar longen; twee onder in de borst waarvan een in de lever en nog een steek in de buik. Een drie centimeter dik touw was om haar nek gebonden. Ze was geblinddoekt met plakband en verkracht. Evangeline Pitao, haar moeder, is er honderd percent zeker van dat haar moordenaars in het Filippijnse leger gezocht moeten worden. “De verschrikkelijke misdadigers van de militaire geheime dienst hebben haar ontvoerd, gemarteld, verkracht en gestoken tot ze dood was”, zegt de moeder van Ivy, zoals Rebelyn genoemd werd.

Wij veroordelen deze laffe daad. Wij houden Gloria Arroyo en haar huurmoordenaars verantwoordelijk voor deze walgelijke daad. Hiermee wordt de lijst van meer dan duizend politieke moorden door het Filippijnse Leger onder Arroyo weer met één langer gemaakt. Deze moord is het directe gevolg van de politiek van de Arroyo regering om burgers, die op enigerlei wijze in betrekking staan met de beweging die strijdt voor maatschappelijke veranderingen in de Filippijnen, te vermoorden. Onschuldige mannen, vrouwen en kinderen vallen daaraan ten prooi in deze wrede oorlog van de Arroyo regering tegen het eigen volk.

Wij van Pinay sa Holland werken voor de volledige bevrijding van vrouwen van iedere vorm van onderdrukking en discriminatie in de maatschappelijke, economische, politieke en culturele sferen. Hoewel onze leden in een vreemd land werken, toch voelen zij zich één met onze mensen thuis in hun strijd niet alleen voor de complete bevrijding van de Filippijnse vrouwen, maar voor de complete bevrijding van het Filippijnse volk van de onderdrukkende sociaal-economische structuren die vijfentachtig procent van ons volk in de armoede dompelen. Velen van ons moesten hun land verlaten op zoek naar werk wat thuis ontbreekt.

Meer dan de helft van de Filippino’s die in het buitenland werken, is vrouw. In de landen waar zij werken ondervinden zij discriminatie naar ras en sekse. Daarbij komen nog de eenzaamheid en alle problemen die de scheiding van hun gezin en van hun kinderen met zich meebrengen. Soms komen ze terug naar huis in een doodskist, slachtoffers van vuil spel, zoals Bebe Paña.

Wij steunen de beweging voor maatschappelijke verandering in de Filippijnen. Op dit moment vormt het corrupte en onderdrukkende Arroyo regiem het belangrijkste obstakel op de weg naar die verandering. Gloria Arroyo, een vrouw, is bewezen de grootste schender van vrouwenrechten. Haar gehate regiem verdient het niet om nog een dag langer te bestaan.

Wij doen een ernstig beroep op de internationale gemeenschap om de regering Arroyo te veroordelen voor deze laatste schending van de mensenrechten. Wij roepen alle regeringen, de Verenigde Naties en de andere internationale lichamen op om gepaste sancties op te leggen aan de regering Arroyo om de straffeloosheid niet langer te laten bestaan.

Vandaag, op Internationale Vrouwendag, hernieuwen wij onze gelofte om te strijden voor de complete bevrijding van de vrouwen. Wij brengen ook onze verbondenheid met het Filippijnse volk in hun streven naar vrije, democratische en welvarende Filippijnen tot uitdrukking.