Voortzetting Werk Willem Geertman

Op 3 oktober was het zes jaar geleden dat Bisschop Ramento om het leven werd gebracht. De autoriteiten wilden doen geloven dat het om een roofmoord ging, zo ook bij Willem Geertman.
Wie hen kende, weet beter. Beiden stonden ze bekend als verdedigers van de belangen voor de armen.
Op deze bijzondere dag plaatsen wij graag een financiële oproep als bijdrage aan de weg naar gerechtigheid.

Gerechtigheid voor Willem Geertman:
Voortzetting van zijn Werk

Oproep tot financiële steun voor de weg naar gerechtigheid en
voor verschillende projecten
ter aanvulling van het inkomen van de armen

Op dinsdag 3 juli jl. om 13.30 uur werd de 67-jarige Willem Geertman neergeschoten voor zijn kantoor in San Fernando, Pampanga in het noorden van de Filippijnen. De NGO-werker en vroegere missionaris had juist geld van de bank gehaald. De politie gaat uit van roofmoord. Lokale organisaties vermoeden een politieke motivatie.

Geertman was directeur van Alay Bayan Inc (NGO voor rampenbestrijding) en woonde al 46 jaar in de Filippijnen. Hij sprak vloeiend Filippijns en werkte bij de boeren op het platteland, onder andere de boeren van Hacienda Luisita. Recente activiteiten van Willem waren hulpmissies in Nueva Ecija en Aurora bij de nasleep van de tyfoon Pedring.

Willem nam het op voor de armen. Hij verdedigde hun recht op grond. Zo verzette hij zich tegen ontwikkelingsprojecten zoals mijnbouw, bosbouw of export zones als daardoor het leefgebied van de bevolking werd bedreigd. Door zijn inzet tegen de belangen van de gevestigde orde zijn er sterke vermoedens dat hij vanwege zijn werk is vermoord.

De boeren zijn zich ervan bewust dat ze voor een betere toekomst vooral op eigen kracht moeten bouwen. Willem zette concrete projecten op die beantwoorden aan de behoeften van de gemeenschap, zoals de vorming van leiders, verhoging van de voedselproductie, basisgezondheidszorg, noodhulp en wederopbouw programma’s. In de Filippijnen en internationaal werkt men eraan om de waarheid aan het licht te brengen. Er is een oproep om een onafhankelijk onderzoek op te zetten die de moord op Willem Geertman gaat onderzoeken. Er is behoefte aan financiële steun voor dit onderzoek en tevens voor de continuering van de verschillende projecten waar Willem mee bezig was.

De oproep wordt onderschreven door de broers en zus van Willem, parlementariërs, Amnesty-International, vooraanstaande kerkelijke leiders en voorgangers, advocaten, hoogleraren en academici, vakbondsleiders, ontwikkelingswerkers, artsen, Karmelieten priesters, oud-Nederlandse vrijwilligers in de Filippijnen en andere verontruste burgers.

Aurora Santiago in NederlandAurora Santiago in NederlandWillem’s weduwe en de coördinator van Alay Bayan zijn in Nederland om steun te vinden voor hun oproep voor gerechtigheid en financiering voor o.a. handarbeid projecten door arme gezinnen, uitgevoerd als aanvulling op hun schamele inkomen. Dit alles voor Willem Geertman – als erkenning voor zijn inzet en de voortzetting van zijn werk voor de armen.

Zij vragen een financiële bijdrage voor de af te leggen weg naar gerechtigheid en voor de verschillende projecten zoals ondermeer een nijverheidsproject “van maïsomhulsel naar rugzak” – een aanvulling op het inkomen van de armen. Als u een financiële bijdrage wilt geven, dan kan dat op 8118425 t.n.v. NFS te Leiden, o.v.v. ‘Gerechtigheid voor Willem’.


Aankondiging Forum en Voortzetting Handtekeningenactie

Forum met de partner (weduwe) van Willem Geertman

Op dit moment is Aurora Santiago in Nederland. Au is de partner (weduwe) van Willem Geertman. Zij is in Nederland om aandacht te vragen voor de dood van haar geliefde. Op 13 oktober organiseren we van 16.30 tot 19.00 te Amsterdam een forum. U wordt hier nog nader over geïnformeerd. Aankondiging bijeenkomst.

Handtekeningenactie ivm moord op Willem Geertman

Wij vragen nogmaals uw aandacht voor de oproep tot onafhankelijk onderzoek van en gerechtigheid voor de moord op Willem Geertman.

Voor degenen die nog niet ondertekend hebben: U kunt deze oproep nog steeds mede ondertekenen door een email met uw naam en/of organisatie aan ons Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. te sturen.

Deze oproep zullen we in november overhandigen aan het Nederlandse Parlement.