6 November:
Overhandiging Petitie aan Tweede Kamer

Gerechtigheid voor Willem Geertman en alle andere slachtoffers van de schendingen van de mensenrechten in de Filippijnen

Op dinsdag 6 november 2012 om 13.30 uur zullen partner en familie van Willem Geertman samen met een aantal vertegenwoordigers van diverse organisaties een petitie aanbieden aan de Tweede Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken.

Middels deze petitie wordt de Nederlandse regering gevraagd alles in het werk te stellen om, als gerechtigheid voor Willem Geertman, de waarheid over zijn dood aan het licht te brengen.

leven GeermanWillem Geertman werd op dinsdag 3 juli voor zijn kantoor in de Filippijnen neergeschoten door twee gewapende motorrijders, waarvan vermoed wordt, dat ze banden hebben met de militairen. Geertman was directeur van Alay Bayan Inc (NGO voor noodhulp bij rampen) en woonde al ruim 30 jaar in de Filippijnen. Hij was actief betrokken bij landrechten en problemen omtrent milieubescherming in de regio, in het bijzonder bij de bescherming van de bossen, tegen de houtkap en mijnbouw.

Geertman is de 17e milieu-activist die werd gedood onder de regering van Aquino, de 6e van dit jaar. Vanwege zijn betrokkenheid bij volksorganisaties die kritiek hebben op de overheid, zijn er sterke vermoedens, dat deze moord politiek gemotiveerd is. Onder Aquino zijn op dat moment al bijna 80 activisten vermoord en aan geen van de slachtoffers is gerechtigheid gedaan.

In de Filippijnen vraagt de ‘Justice for Willem Geertman Movement’ aandacht voor deze zaak en voor de andere moorden op mensenrechten- en milieu-activisten. Doormiddel van deze petitie in Nederland wordt de Nederlandse regering verzocht er bij de Filippijnse regering op aan te dringen een grondig en onpartijdig onderzoek in te stellen en de verdachten strafrechtelijk te vervolgen.

De petitie is inmiddels onderschreven door ruim 500 personen, 23 organisaties en 3 allianties. Wij verwachten tot 4 november nog meer handtekeningen te ontvangen. De petitieaanbieding is om 13.30 uur en zal hooguit een kwartier duren. Ter ondersteuning roepen wij sympathisanten op, om rondom die tijd op Het Plein te Den Haag nabij de ingang van de Tweede Kamer bijeen te komen. Aldaar kunnen we van 13.00 tot 15.00 samenzijn, om met elkaar de eis tot gerechtigheid te versterken.

Wij rekenen op uw solidariteit op de 6e november. Alleen samen kunnen we uiting geven aan het onrecht dat Willem en degenen voor wie hij werkte, is aangedaan. 

Meer informatie over Willem Geertman “zijn leven” vindt u hier.

en hier: