In Beroep tegen Besluit inzake Willem Geertman

Bij deze informeren wij u over het onderzoek naar de toedracht van de moord op Willem Geertman.

Aurora SantiagoOp dinsdag 3 juli om 13.30 uur werd de 67-jarige Willem neergeschoten voor zijn kantoor in San Fernando, Pampanga in het noorden van de Filippijnen. De welzijnswerker had juist geld van de bank gehaald. Na een vluchtig onderzoek besloot de politie dat Willem het slachtoffer was van een roofmoord.

Zijn collega's en familieleden zijn er integendeel van overtuigd dat hij het slachtoffer was van een buitengerechtelijke executie, een politieke moord. Willem was sinds 1977, met een onderbreking van 9 jaar, verbonden aan de Filippijnen, waar hij de armen hielp om op te komen voor hun rechten.

Zijn partner Aurora Santiago heeft een rechtszaak aangespannen wegens ‘moord met voorbedachten rade’.

Inmiddels is er een uitspraak in het proces betreffende ‘roof met moord’ versus ‘moord met voorbedachten rade’. Zie hieronder de verklaring van de raadsheer aan de zijde van mevrouw Santiago.

Gezien de uitslag blijven wij oproepen tot een onafhankelijk onderzoek, opdat het recht zal zegevieren. Voor degenen die nog niet getekend hebben, zie: deze website.

Op aanvraag ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. ) zullen wij u het besluit als PDF toezenden.

Voor het bijstaan in de juridische proceskosten kunt u een donatie overmaken
naar rekeningnummer 8118425 t.n.v. NFS te Leiden
o.v.v. 'in beroep'.

Verklaring van de raadsheer

“Betreffende het besluit (dd 27 dec, echter pas 2 feb. 2013 ontvangen) over de aanklacht 'roof met moord' op de Nederlandse welzijnswerker Willem Geertman:

“Ook al zijn we blij dat er eindelijk een formele aanklacht is tegen enkelen van de daders, die naar verluidt banden hebben met de militairen, zijn we tegelijkertijd teleurgesteld, dat het besluit slechts geldt voor de twijfelachtige theorie dat het hier niet gaat om moord met voorbedachten rade.

“Het negeren van feiten en bestaande bewijzen handhaaft de straffeloosheid voor onwetmatig handelen. Het is volledig ontkoppeld en negeert volledig de relevante en materiële omstandigheden rondom de koelbloedige moord op een activist die op zeer grote tenen is gaan staan.

“De enorm foutieve, zo niet automatisch genomen conclusie van dit besluit, gedragen door onvergeeflijke ondeskundigheid, beïnvloed door slordig, zo niet medeplichtig politie-onderzoek, is ook een schande voor het openbaar ministerie.

“Verder drijft het in toenemende mate de spot met het recente plan van de huidige Aquino regering om de onderzoeken naar en de vervolging van wederrechtelijke moorden te versterken.

“Wij zullen in beroep gaan tegen dit besluit, zodat de juiste aanklacht: 'moord' ten laste wordt gelegd. Ook eisen we de onmiddellijke arrestatie van de brute en wrede daders.”

Advocaat Edre U. Olalia

Secretaris Generaal
National Union of Peole's Lawyers (NUPL)
Raadsheer voor de familie Geertman en de aanklaagster Aurora Santiago

NB:
Op 27 februari 2013
is Aurora Santiago in beroep gegaan tegen het bovengenoemde besluit!

Zie voor meer informatie de volgende artikelen op:

http://www.karapatan.org/

http://www.interaksyon.com/

http://newsinfo.inquirer.net/