Herdenking Willem Geertman:
Hij Won het Respect en de Harten van Velen

willem geertman dagVandaag herdenken wij de dood van Willem Geertman. Een jaar geleden werd hij vermoord. De zaak blijft nog onopgelost. Willem wijdde zich volkomen aan het dienen van de meest uitgebuite en onderdrukte Filippijnse mensen. Hieronder de reacties van drie mensen in de Filippijnen: Wat betekent Willem voor mij?

Zij vragen om gerechtigheid voor Willem! Hij was geen gewone Filippino, maar hij was meer dan een Filippino. Hij was voor ons een grote held en martelaar. Zijn offer voor de armen is een inspiratie om standvastig te blijven en door te gaan met de strijd voor onze legitieme rechten en om ware veranderingen te bereiken in een rechtvaardige maatschappij.


Wat betekent Willem voor de Aeta,
de inheemse bevolking in de Sierra Madre

Mayeth Corpuz, lid van de SKSM Aeta Organisatie

In de jaren 1980 kwam Willem Geertman naar onze gemeenschap in Brgy. Dibuluan, Diteki San Luis in Aurora. Hij bracht een deel van zijn tijd bij ons door. Hij verdiepte zich in het leven van de inheemse bevolking, onze economische status, onze manier van leven, onze tradities en cultuur.
Hij wilde weten in welke opzichten de inheemse bevolking verschillend is van andere mensen in de gemeenschap. In eerste instantie bekeken wij hem wat argwanend, omdat wij hem niet kenden. Maar toen we zagen dat hij zich inzette om ons stukje bij beetje te helpen, won hij het respect en de harten van onze oudsten. Hij werd een vriend van onze stam. Hij werd een leerling van onze voorouders en ging het bos in om hout en voedsel voor onze familie te zoeken.

Hij leerde ons, op welke manier we onze gemeenschap moeten leiden en organiseren. Hij leerde ons ook lezen, schrijven en rekenen. In 1986 hielp hij ons bij het opzetten van de SKSM, onze organisatie van de Aeta, de inheemse bevolking in het Sierra Madre gebergte.

We behandelden hem niet alleen als vriend, maar als broeder. Hij hielp ons met studiefinanciering voor onze kinderen. Onze stammen zijn de eerste begunstigden van zijn studiebeursprogramma waardoor onze kinderen een studie kunnen volgen en afronden.

Hij was een vriend en broeder. Hij wilde ons helpen. Hij behandelde ons als familie. Hij zei vaak, dat de inheemse bevolking zijn familie is hier in de Filippijnen.

Het deed ons veel pijn, toen we hoorden dat hij was gestorven. Maar zijn hulp en onderwijs die hij gaf en naliet aan onze stam, zijn van enorme waarde. Hij heeft ons geleerd, wat onze rechten zijn en hoe we onze grondbeginselen kunnen handhaven.


Een groet aan Lolo Willem (opa Willem)

Florian Panginen, een van de begunstigden van het studiebeursprogramma van PAMANA

Als een van de bevoorrechte studenten wil ik u danken voor uw voortdurende steun. Ik ben een van de studenten die een universitaire opleiding heb kunnen afronden en ik heb nu een baan in mijn vakgebied. Dank u voor de financiële steun die u ons heeft gegeven. Zonder uw hulp had ik deze baan niet gehad. Nu de inschrijving voor het nieuwe schooljaar 2013-2014 is gestart, zeggen alle studenten u hartelijk dank voor uw steun, omdat zij hierdoor in staat zijn hun studie voort te zetten.

Ik zag aan hun ogen hoe blij ze waren, omdat ze met het geld dat u heeft gegeven schoolbenodigdheden kunnen aanschaffen. Hun ouders zijn ook gelukkig, want door uw toedoen hebben hun kinderen een betere toekomst. Zij zullen hun best doen om te tonen, dat ze uw hulp waard zijn. Vorig jaar hebben veel studenten onderscheidingen en prijzen gekregen en ze zijn er trots op te kunnen zeggen, dat ze tot de best presterende leerlingen behoren. Wij zijn heel gelukkig, dat we begunstigden van uw familie zijn, zonder uw hulp zouden we misschien onze dromen in het leven niet waar kunnen maken.

Opa Willem, waar u ook bent, dank voor alle steun en offers die u ons heeft geboden. Wij bewonderen u, omdat u uw helpende handen heeft geopend voor de armen, hoewel wij geen familie zijn. U heeft ons behandeld als uw eigen kleinkinderen. U hield van ons, alsof wij een belangrijk deel van uw leven waren. Wie had kunnen denken, dat iemand uit Nederland zijn hart en leven zou geven voor het Filippijnse volk. Wie had kunnen denken, dat opa Willem vele Filippijnse mensen inspireerde om hun studies voort te zetten en mee te helpen aan het veranderen van onze maatschappij.

Hij werd een goede grootvader voor ons en een energieke en toegewijde medewerker van onze ouders. Als milieuactivist hield hij van en zorgde hij voor ons land, ondanks dat hij geen Filippino was. Zijn goedheid betekende veel voor ons.

Namens de groep studenten groeten wij u. Wij houden van u, opa Willem, en wij hopen dat u in de hemel doorgaat met het goede werk dat u hier op aarde deed.

(Van Florian Panginen, een van de begunstigden van het studiebeursprogramma van PAMANA, gesteund door Willem en de Stichting Filipinos. Florian is een dochter van een van de leden van SAMAKA, een bond van boerenvrouwen in Aurora.)


Wat betekent Willem voor mij?

Elmer Dayson, lid van de boerenorganisatie Pamana Aurora

Hij was onvermoeibaar. Hij deed zijn werk professioneel, ook al was hij wel eens ziek of moe. Hij wilde zijn tijd niet verspillen. Hij was dapper maar beminnelijk voor zijn medewerkers. Hij dacht altijd aan het leven en welzijn van zijn medewerkers.

Zijn liefde voor de boeren in Aurora was grenzeloos. Een groot deel van zijn tijd besteedde hij aan het opleiden en de bewustwording van de landbouwers, de inheemse bevolking en de boeren om achter onze eigen beslissingen te staan.

Hij was ook zorgzaam en toegewijd toen een van zijn medewerkers en zijn kleinkinderen ziek werden. Hij klaagde nooit over zijn werk. Hij was bang zijn tijd te verspillen. Hij was een echte workaholic. Hij behandelde de leden van PAMANA als zijn eigen familie. Zodoende behandelde onze familie hem ook als een van de hunnen. Hij hielp onze kinderen op financieel gebied. Zijn persoonlijke geld heeft veel betekend voor de kinderen.

Hij leefde zelf heel eenvoudig. Hij at het eten dat wij aten. Hij droeg eenvoudige kledij, soms met gaten erin. Hij liep op goedkope slippers. Hij sliep op een hard bed samen met de boeren.

Toen hij stierf, waren wij allemaal intens verdrietig. We waren als kinderen die hun ouders, grootvader en vriend verloren. Hij was een bron van inspiratie in onze organisatie en voor alle kinderen die hij heeft geholpen. Dit werd duidelijk toen hij wat langer in Aurora verbleef. Hij zette zich volledig in om ons leven hier in de provincie te verlichten. Zelfs zijn eigen leven en bloed offerde hij om het leven van anderen te verbeteren.

Hij zei ons, dat we moesten leren, want wat zou er met ons gebeuren als hij er niet meer zou zijn? Met deze woorden liet hij ons achter om onze strijd voort te zetten. Wij weten dat hij van de boeren hield, ook al verliet hij Aurora om elders te gaan werken. Toen wij hoorden dat hij was vermoord in Pampanga, hebben wij gevraagd of hij hier in Aurora kon worden begraven.

Gerechtigheid voor Willem!
Hij was geen gewone Filippino, maar hij was meer dan een Filippino. Hij was voor ons een grote held en martelaar. Zijn offer voor de armen is een inspiratie voor ons om standvastig te blijven en door te gaan met de strijd voor onze legitieme rechten en om ware veranderingen teweeg te brengen in een rechtvaardige maatschappij.
Gerechtigheid voor Willem!