Start Proces inzake Moord Nederlandse Milieuactivist

“Het motief achter zijn moord is politiek” - aldus Zr. Cecille Ruiz van Karapatan

door Janess Ann J. Ellao
Bulatlat.com

MANILLA - De rechtszaak inzake de moord op de Nederlandse missionaris en milieuactivist Willem Geertman is eindelijk, ruim twee jaar na zijn dood, op 19 november jl. begonnen. Het proces vindt plaats in het Gerechtshof in San Fernando.

Zr. Cecille Ruiz van de mensenrechtenorganisatie Karapatan-Centraal Luzon was de eerste getuige die werd gehoord.

Slechts een van de vier verdachten, Marvin Maran Muguid, zit in voorlopige hechtenis in de provinciale gevangenis te Pampanga. Muguid werd in maart gearresteerd in Mexico in Pampanga. Hij werd aangehouden vanwege diefstal, maar de politie realiseerde zich dat hij ook een van de twee verdachten van de moord op Geertman is.

De andere verdachte, de schutter, geïdentificeerd als Harold dela Cruz, is nog op vrije voeten. Vier andere verdachten zijn nog altijd niet bekend.

trial geertman
Geertman, directeur van Alay Bayan Luzon Inc., werd op 3 juli 2012 doodgeschoten voor zijn kantoor in Telabastagan in San Fernando, Pampanga.

De verdachten, twee mannen op een motorfiets, hadden hem gevolgd vanaf de bank naar zijn kantoor. Daar dwong de schutter hem te knielen als bij een executie en schoot hem vervolgens door zijn achterhoofd.

De verdachten namen zijn tas mee, waarin contant geld zat, dat hij zojuist van de bank had gehaald ten behoeve van projectfondsen.

Vijf maanden later verklaarde het Hof in San Fernando, dat de verdachten vervolgd moesten worden vanwege roof met moord.

Geertman’s partner, Maria Aurora Santiago, ging tegen dit besluit in beroep bij het ministerie van Justitie.

In een interview met Bulatlat.com , zei Ruiz, dat haar getuigenverklaring een duidelijk bewijs was, dat de dood van Geertman niet zomaar een roofmoord was. Het motief achter de moord is politiek, voegde zij eraan toe.

Missionaris

“Wij leefden niet in een klooster. Als missionarissen hadden wij onze eigen manieren om te integreren met de boeren,” memoreerde Ruiz.

Van 1979 tot 1999 behoorden Ruiz en Geertman tot de missionarissen die met de boeren in de dorpen in Aurora samenwerkten. Ruiz zei, dat zij op diverse manieren de bevolking hielpen, van planten tot oogsten tot en met het uitvoeren van sociaal-economische projecten.

Ruiz was directeur van Alay Bayan. Toen zij vertrok naar Karapatan, nam Geertman haar taak over.

Hoewel zij niet meer nauw samenwerkten, waren zij nog wel goede vrienden.

Zo vertelde ze, dat Geertman haar eens had toevertrouwd dat hij met de dood bedreigd was en achtervolgd werd, en zelfs door de politie als rood bestempeld werd.

“Zij zouden beweren dat hij een communist was en dat hij dood moest,” zei Ruiz over een van de doodsdreigingen tegen Geertman.

Zij zei, dat de weg naar gerechtigheid nog lang niet in zicht is.

Toen men vroeg of zij gelooft, dat het recht zal zegevieren, slaakte Ruiz een lange zucht.

Ze zei dat, “onder het heersende systeem rechtvaardigheid moeilijk te bereiken is. Maar wij blijven optimistisch. We hebben een rechtssysteem, maar we moeten er niet voor 100 procent op vertrouwen. Het is nog steeds de massabeweging die ons dichter bij rechtvaardigheid moet brengen.”

Vertaling NFS.
Link naar het orgineel: http://bulatlat.com/