pagina 1 / 2 volgende pagina >>>

Een Baggerwereld


Onderzoek onthult hoe Nederlandse baggeraars wereldwijd structureel mensenlevens en milieu verwoesten met hulp van belastinggeld

Nederland ondersteunt met miljarden euro’s de baggerprojecten van Boskalis en Van Oord over heel de wereld. In al deze projecten wordt structureel het leven van mensen en het milieu verwoest. Het beleid van de Nederlandse overheid om mens en milieu te beschermen faalt systematisch. En na twaalf jaar onderzoeken en praten zijn er geen echte verbeteringen. Het is tijd voor een grondige schoonmaakbeurt van overheidssteun aan de baggersector.

Baggeractiviteiten gaan lijnrecht in tegen de internationale standaarden. Nederland heeft belangrijke internationale kaders voor verantwoord ondernemen, biodiversiteit en duurzame ontwikkeling ondertekend. De exportsteun voor baggerprojecten gaat lijnrecht in tegen deze internationale standaarden. De regering moet zorgen voor volledige afstemming van het exportbeleid met haar toezeggingen om mensenrechten en het milieu te beschermen.

Dat zijn de harde conclusies uit het rapport 'Dredging Destruction' wat vandaag gepubliceerd is. Het is een gezamenlijk internationaal onderzoek van maatschappelijke organisaties uit Nederland en landen waar de baggeraars actief zijn. De maatschappelijke organisaties beschrijven de negatieve gevolgen voor mens en milieu van 12 jaar exportsteun voor baggerprojecten op 7 plekken in de wereld. Hun boodschap: ”Overheid, stop direct de steun in drie lopende projecten.”

De oproep tot volledige terugtrekking van de overheidssteun betreft projecten in Mozambique, de Malediven en de Filipijnen die nu nog lopen.

Stop overheidssteun aan baggerprojecten van Boskalis in de Baai van Manila!

Wat staat er in het rapport over de gevolgen voor mens en milieu van het baggeren in de Filipijnen?  In de Filipijnen betreft het een landaanwinningsproject door de Koninklijke Boskalis voor onder andere de bouw van de Nieuwe Manila Internationale luchthaven (NMIA). Momenteel wordt 1.700 ha land teruggewonnen door Boskalis in wetlands in de Baai van Manila waar gevist wordt en gemeenschappen tot voor kort generaties lang hebben geleefd.

Volgens onderzoek door de internationale mensenrechtenorganisatie Global Witness zijn door het project in de Filipijnen ongeveer 700 vissersfamilies onvrijwillig ontheemd geraakt. Hiervan heeft slechts de helft een bepaalde compensatie ontvangen, meestal contant geld, wat niet genoeg was ter dekking van de kosten van een nieuw huis of perceel. Gezinnen meldden dat ze geïntimideerd en onder druk waren gezet door de strijdkrachten om contante compensatie te accepteren.

Het terugwinningsproject in Bulacan heeft verwoestende gevolgen voor het levensonderhoud van vissers en de visserij-economie. Sommige visgronden rond Bulacan, ooit rijk aan o.a. sardines, makrelen en ansjovis zijn vernietigd door het baggeren, terwijl de toegang tot andere visgebieden zijn geblokkeerd door de bagger- en landwinningswerken. De gevolgen hiervan voor het levensonderhoud worden tot ver buiten het project gevoeld, met name in de kustprovincie Cavite.

Volgens de Nationale Federatie van Kleine Vissersorganisaties van de Filipijnen (PAMALAKAYA-Pilipinas), is het levensonderhoud van ongeveer 20.000 vissers bedreigd door het project. Zoals vaak het geval is, heeft het vooral gevolgen voor de vrouwen, want het zijn vrouwen die een  sleutelrol spelen bij de verwerking en bereiding van vis voor de verkoop, en het zijn vrouwen die de primaire verantwoordelijkheid dragen voor het onderhouden van hun gezinnen.

Gemeenschappen in Bulacan hebben te maken gehad met vormen van intimidatie en willekeurige arrestatie door veiligheidstroepen. In 2023 getuigden twee vrouwelijke verdedigers van mens en milieu, dat ze op gewelddadige wijze waren ontvoerd door veiligheidstroepen nadat ze wekenlang als vermist waren opgegeven. De zaak haalde de internationale media en werd algemeen gezien als een verband met hun werk met getroffen gemeenschappen om zich tegen landaanwinning te verzetten.

Jon Bonifacio van het Nationaal Milieunetwerk ‘Kalikasan’ in de Filipijnen roept beleidsmakers op om naar hun eisen te luisteren!

Jon: “Dit rapport is een duidelijke indicatie van de omvang van de ecologische en sociale ontwrichting die wordt veroorzaakt door het gebrek aan regulering van de Nederlandse baggersector over de hele wereld. We roepen beleidsmakers in Nederland, de Filipijnen en andere landen op, om onze eisen ter harte te nemen en de bedrijven en instellingen die de fout ingaan aansprakelijk te stellen voor de milieu- en mensenrechtenschendingen van baggerprojecten.”

Bron:
- Een baggerwereld: wereldwijd onderzoek naar verwoesting Nederlandse baggeraars | Both ENDS
- Dredging_destruction.pdf (bothends.org)

Internationale Dag voor de Rivieren en Tegen Dammen


Verdedig onze Rivieren, verdedig onze rechten!

Vandaag, op de Internationale Dag voor de Rivieren en tegen Dammen, trokken Nationaal Milieunetwerk Kalikasan en voorvechters van inheemse rechten en andere sectorale groepen naar het Ministerie van Milieu en Natuurlijke Hulpbronnen (DENR) in Quezon City, met de oproep om  gemeenschappen en rivieren te beschermen.

Zij eisen dat de regering van Marcos Jr. onmiddellijk actie onderneemt om de rivieren te beschermen tegen grootschalige projecten zoals de Kalikan-Kanan-Laiban Dam, Wawa Dam, Ahunan Hydropower project, Jalaur Mega-Dam, Saltan Dam en Pasig River Expressway. Deze projecten bedreigen gemeenschappen en ecosystemen.

De Dag is opgericht in 1997, na het Internationale Congres van Mensen Die Getroffen Zijn Door Dammen, in Curitiba in Brazilië. Elk jaar op 14 maart is het de Dag om te demonstreren tegen dammen. Niet dat die allemaal zo slecht zijn, maar de organisatie protesteert vooral tegen grote waterbouwprojecten waarbij duizenden bewoners van een gebied moeten ophoepelen.

Bevel tot Bescherming Castro en Tamano

Verzoekschrift tot rechtsmiddelen door Filipijnse hooggerechtshof ingewilligd

Nationaal Milieunetwerk Kalikasan in de Filipijnen verwelkomt het besluit van het Hooggerechtshof om Jonila Castro en Jhed Tamano het recht op bescherming ‘amparo’ en het recht tot informatie over hun rechtzaak ‘habeas-data’ te verlenen, evenals een tijdelijk beschermingsbevel.

Milieuactivisten Jhed Tamano en Jonila Castro

Aanklacht tegen milieuactivisten Jhed Tamano en Jonila Castro, een aanval op de vrijheid van meningsuiting

Met ongeloof vernamen wij vandaag dat een panel van aanklagers van het ministerie van Justitie heeft aanbevolen dat de twee milieuactivisten Jhed Tamano en Jonila Castro worden aangeklaagd wegens ernstige mondelinge laster. Dit is veelzeggend over hoe onder de regering-Marcos Jr. het ministerie van Justitie, dat geacht wordt de slachtoffers van rechtenschendingen te ondersteunen bij het zoeken naar gerechtigheid, ervoor koos om aanklachten in te dienen die bedoeld zijn om het waarheidsgetrouwe verslag van de twee over hun ontvoering in diskrediet te brengen.

Vraag om Hulp na Tyfoon


Er is behoefte aan voedselpakketten, bouwmaterialen en compensatie voor de gewasschade

De Filippijnen is zwaar getroffen door Super Typhoon Karding, internationaal bekend onder de naam Noru. De gedupeerden zijn voornamelijk de boeren in het werkgebied van Maria Aurora Santiago, de weduwe van Willem Geertman.

Milieugroepen zien uit naar Verantwoording van Duterte bij de Verenigde Naties

De klimaatcrisis heeft de onderliggende mensenrechtencrisis blootgelegd. We dringen er bij de internationale gemeenschap en de UNHRC op aan om de oproep tot onmiddellijke klimaatactie te steunen en de aanvallen op land- en milieuverdedigers te stoppen.

Filippijnse milieugroepen deden bij de VN verslag van het "gebrek aan actie" van de vorige regering-Duterte waar het ging om  milieubescherming.

Dag van de Aarde: de Toestand van het Milieu

Er is dringend behoefte aan “groen bestuur” om de achteruitgang van het milieu terug te draaien.

De Filippijnen wordt beschouwd als een van 's werelds "biodiversiteitshotspots" (red, een uitzonderlijke biodiversiteit die onder bedreiging staat) vanwege het snelle verlies aan biodiversiteit, voornamelijk veroorzaakt door de snelle achteruitgang van de habitat. Van het jaar 2000 tot 2020 is op de Filippijnen 1,29 miljoen hectare bosareaal verloren gegaan.

Na bijna zes jaar van gebroken beloften onder de huidige regering, is er nog steeds dezelfde, zo niet slechtere trend op het gebied van de achteruitgang van het milieu. Deze neerwaartse trend komt door destructieve zakelijke projecten die zich voordoen als programma's voor economisch herstel, terwijl het milieu en zijn verdedigers ernstige bedreigingen blijven ondervinden.

Tijdens Klimaattop onderschrijven Wereldwijd 566 Groepen Burgerverklaring

De burgerverklaring bevestigt de noodzaak  om voedselsystemen radicaal te veranderen teneinde honger en klimaatcrisis het hoofd te bieden.

De Wereldburger Bijeenkomst over Voedselsystemen (Global People’s Summit ‘GPS’) heeft tijdens de Klimaattop COP 26 in Glasgow  aangekondigd dat 566 groepen uit 78 landen de verklaring hebben onderschreven waarin wordt opgeroepen tot het recht van mensen op rechtvaardige, gezonde en duurzame voedselsystemen en het einde van monopoliecontrole van bedrijven.

Klimaatactivisten eisen Herstelbetalingen

Jeugdklimaatactivisten eisen herstelbetalingen om de levens van degenen die het meest getroffen zijn door de klimaatcrisis weer op te bouwen

Mitzi Jonelle Tan is de internationale woordvoerder van Youth Advocates for Climate Action Philippines en organisator van Friday for Future. Ze zal samen met Greta Thunberg uit Zweden en Vanessa Nakate uit Oeganda spreken tijdens een grote mars en rally op zaterdag in Glasgow, waar de VN-klimaattop plaatsvindt.

Speciale VN-rapporteur Boyd ontmoet Milieuactivisten

Persbericht
Geneve, 4 maart 2020

Na zijn verslag op de 43e zitting van de VN-Mensenrechtenraad in Genève, ontmoette de speciale VN-rapporteur voor de mensenrechten en milieu David Boyd de Filippijnse milieuactivisten Clemente Bautista van Kalikasan People's Network for the Environment, Clarissa Ramos van de Groep voor Vrede en Ontwikkeling (PDG) ), en de inheemse leider en Bayan Muna partylist vertegenwoordiger Eufemia Cullamat.

Dag van de Aarde

Bescherm de Biodiversiteit!
Stop met het Vernietigen van het Milieu!

Persbericht CaragaWatch, Filippijnen - 22 april 2019

Dag van de AardeOp deze Dag van de Aarde delen wij graag een bericht met u over een actie in de Caraga regio op het eiland Mindanao. De natuurlijke leefomgeving voor mens, dier en plant wordt daar al jaren aangetast en verder bedreigd.

Film over Klimaatcrisis en Migratie

Op weg naar hoger gelegen grond: klimaatcrisis, migratie en de behoefte aan rechtvaardigheid en een systeemverandering

4 december 2015
van Pinas Media Network

Het lijkt voor sommigen misschien ver weg en niet urgent. Maar voor heel veel mensen over de hele wereld, is het nu de tijd om te handelen. Miljoenen mensen worden gedwongen om hun huizen en gemeenschappen te verlaten als gevolg van "onnatuurlijke" milieurampen en escalerende conflicten, versterkt door de concurrentie om afnemende hulpbronnen zoals land, water en mineralen.

Weer grote Natuurramp in Filippijnen

Onze hulp voor wederopbouw is weer dringend gewenst na tyfoon Hagupit

7 december 2014

Yeb Sano, Filippijns boegbeeld van de strijd tegen de klimaatverandering, is uit de Filippijnse delegatie van de klimaatconferentie in Lima gezet. Op de COP19 in Warschau had Yeb Sano nog met tranen in de ogen de rijkste landen gesmeekt om gepaste maatregelen te nemen om de klimaatverandering aan te pakken.

Milieuactivisten Zijn hun Leven niet Zeker

In de afgelopen tien jaar zijn wereldwijd meer dan negenhonderd mensen vermoord die zich inzetten voor het milieu of landrechten. Die stijging houdt gelijke tred met de toenemende strijd om natuurlijke rijkdommen, blijkt uit een rapport van Global Witness (IPS).

Tyfoon Yolanda treft de Filippijnen

Diverse organisaties zijn al in actie gekomen,
ook de NFS wil graag helpen!

Oproepbrief, 10 november 2013

Een van de zwaarste stormen ooit op aarde heeft op 8 november de Filippijnen getroffen. Met windstoten van meer dan 300 km per uur liet supertyfoon Yolanda een spoor van vernieling achter. Vooral de Visayas eilanden zijn zwaar getroffen, maar ook delen van Noord Mindanao. Steeds duidelijker wordt hoeveel ravage het natuurgeweld heeft aangericht. De politie vreest dat er zeker 10.000 (???) mensen zijn omgekomen.