pagina 1 / 2 volgende pagina >

Verkiezingen: Verslag Waarnemersmissie

Tussentijds verslag van de Internationale Waarnemersmissie (IOM) op 19 mei om 9.00 uur
Registratie: ichrp.net/IOMReport

Internationale Coalitie voor Mensenrechten in de Filippijnen (ICHRP)
Internationale Waarnemersmissie | tussentijdsverslag | 19 mei 2022

De Filippijnse Nationale Verkiezingen van 2022 werden gekenmerkt door een hoger niveau van falen van het elektronische stemsysteem dan ooit tevoren, een hoger niveau van schaamteloos kopen van stemmen, een verontrustend niveau van rood labelen van politieke opponenten en een aantal incidenten van dodelijk geweld. Sinds februari worden deze mensenrechtenschendingen gedocumenteerd en gerapporteerd door leden van de Internationale Waarnemersmissie (IOM). De resultaten van deze bevindingen worden gepubliceerd in een tussentijdsverslag.

U bent uitgenodigd om de publicatie van het tussentijds verslag bij te wonen tijdens een Zoom-evenement op 19 mei 2022 om 9:00 Amsterdamtijd. De bevindingen van het rapport zullen worden gepresenteerd door commissarissen van de IOM, die ook zullen spreken over de situatie in de Filippijnen en over de rol van de internationale gemeenschap bij het veroordelen van deze mensenrechtenschendingen. Leden van de media worden aangemoedigd om aanwezig te zijn en zullen tijdens een ‘vraag en antwoord’ periode vragen kunnen stellen aan de commissarissen.

Onregelmatigheden bij de Verkiezingen

Internationale waarnemers wijzen op wijdverbreide onregelmatigheden bij de verkiezingen,
roepen op tot waakzaamheid terwijl het tellen van de stemmen doorgaat

Internationale Coalitie voor Mensenrechten in de Filippijnen (ICHRP)
Persbericht 10 mei 2022 | Fotocredit Karapatan: oproep tot onderzoek voor het COMELEC kantoor

De Internationale Coalitie voor Mensenrechten in de Filippijnen (ICHRP) roept op tot voortdurende waakzaamheid tijdens het tellen van de stemmen, evenals tot onmiddellijk onafhankelijk onderzoek naar de vele onregelmatigheden tijdens de verkiezingsdag.

Bongbong Marcos Veel en Leni Robredo Veel Meer

Resultaten van een landelijk onderzoek door de Universiteit van de Filippijnen, Ateneo en de La Salle Universiteit

Maandag zijn de verkiezingen. Uit een landelijk onderzoek van 18-22 april bij 4800 respondenten door de Universiteit van de Filippijnen (UP), Ateneo en de La Salle Universiteit komt naar voren dat Leni Robredo de meeste stemmen gaat trekken. Los van dat onderzoek zijn er signalen dat Marcos jr. en de zijnen de verkiezingsuitslag proberen te manipuleren in hun voordeel.

We wachten af wat de verkiezingen morgen gaan brengen…..


Peilingen Marcos jr versus Robredo's Mensenmassa's

Internationale Coalitie voor Mensenrechten in de Filippijnen (ICHRP)
Internationale Waarnemersmissie | bulletin 5 | 3 mei 2022

Dit jaar voert de Internationale Coalitie voor Mensenrechten in de Filippijnen de Internationale Waarnemersmissie (IOM) op de Filippijnse verkiezingen 2022 uit. De IOM publiceert in aanloop naar de verkiezingen in mei een reeks tweewekelijkse bulletins. Voor een volledige lijst van de bulletins die zijn gepubliceerd en voor meer informatie over de IOM, klik hier

Werknemers voor Eerlijke en Betrouwbare Verkiezingen

We Watch:
Werknemers worden opgeleid tot verkiezingswaarnemers om de verkiezingen op 9 mei te monitoren en misstanden naar buiten te brengen!

Het Oecumenisch Instituut voor Arbeidseducatie en Onderzoek (EILER) draagt bij aan de vorming en het bewustzijn van de arbeiders. Sinds 2010 heeft EILER met succes het Worker’s Electoral Watch (WE Watch) ondernomen. In We Watch worden werkenden opgeleid om tijdens de verkiezingen op te treden als waarnemers. Zij hopen zo op eerlijke en betrouwbare verkiezingen. WE Watch is een samenwerkingsverband tussen EILER en vakbonden en hun federaties. Het is het enige initiatief van verkiezingswaarnemers dat gebaseerd is op de werkende beroepsbevolking.

Dag van de Aarde: de Toestand van het Milieu

Er is dringend behoefte aan “groen bestuur” om de achteruitgang van het milieu terug te draaien.

De Filippijnen wordt beschouwd als een van 's werelds "biodiversiteitshotspots" (red, een uitzonderlijke biodiversiteit die onder bedreiging staat) vanwege het snelle verlies aan biodiversiteit, voornamelijk veroorzaakt door de snelle achteruitgang van de habitat. Van het jaar 2000 tot 2020 is op de Filippijnen 1,29 miljoen hectare bosareaal verloren gegaan.

Na bijna zes jaar van gebroken beloften onder de huidige regering, is er nog steeds dezelfde, zo niet slechtere trend op het gebied van de achteruitgang van het milieu. Deze neerwaartse trend komt door destructieve zakelijke projecten die zich voordoen als programma's voor economisch herstel, terwijl het milieu en zijn verdedigers ernstige bedreigingen blijven ondervinden.

Prachtig Convenant tussen Leni Robredo en Afgevaardigden Inheemse Volkeren

Presidentskandidaat Leni Robredo belooft inheemse volkeren om voor hun belangen op te komen.

Redactie: In aanloop naar de Dag van de Aarde op 22 april die in het teken staat van milieubescherming, delen we alvast graag met jullie dit persbericht van ‘jongeren voor inheemse volkeren’ over de zelfbeschikking van inheemse volkeren.

Presidentskandidaat Leni Robredo en haar running mate Kiko Pangilinan ondertekenden op 5 april een overeenkomst met meer dan 20 inheemse organisaties  en pleitbezorgers. De overeenkomst is de Inheemse volkeren ( IP) verkiezingenagenda. Bij de ceremoniële ondertekening waren meer dan 500 afgevaardigden van verschillende stammen van Dumagat, Ayta, Igorot en Lumad aanwezig.

Kleuren tijdens Campagne:

Kleuren tijdens campagne:
rood labellen, roze getijde en ontbrekende groene agenda

Internationale Coalitie voor Mensenrechten in de Filippijnen (ICHRP)
Internationale Waarnemersmissie | bulletin 3 | 4 april 2022

Dit jaar voert de Internationale Coalitie voor Mensenrechten in de Filippijnen de Internationale Waarnemersmissie (IOM) op de Filippijnse verkiezing 2022 uit. De IOM zal in aanloop naar de verkiezingen in mei een reeks tweewekelijkse bulletins publiceren. Voor een volledige lijst van de bulletins die zijn gepubliceerd en voor meer informatie over de IOM, klik hier.

Verkiezingsgerelateerde Mensenrechtenschendingen

Internationale Coalitie voor Mensenrechten in de Filippijnen (ICHRP)
Internationale Waarnemersmissie | bulletin 2 | 15 maart 2022

Dit jaar voert de Internationale Coalitie voor Mensenrechten in de Filippijnen de Internationale Waarnemersmissie (IOM) op de Filippijnse verkiezing 2022 uit. De IOM zal in aanloop naar de verkiezingen in mei een reeks tweewekelijkse bulletins publiceren. Voor een volledige lijst van de bulletins die zijn gepubliceerd en voor meer informatie over de IOM, klik hier

Internationale Vrouwendag

Vrouwen zeggen NEE tegen Marcos & Duterte en roepen op tot vrijlating van de politieke gevangenen

In de Filippijnen zijn de presidentsverkiezingen in mei. Ferdinand “Bongbong” Marcos Junior, de zoon van wijlen dictator Ferdinand Marcos, is presidentskandidaat met vicepresidentskandidaat Inday Sara Duterte-Carpio, dochter van president Rodrigo Duterte.

Europees Parlement dringt in Resolutie aan op Afschaffing NTF-ELCAC

Op 17 februari 2022 kwam het Europees Parlement uit met een resolutie over de recente ontwikkelingen op het gebied van de mensenrechten in de Filippijnen

NFS Persbericht
Amsterdam, 18 februari 2022

Het Europees Parlement heeft een nieuwe resolutie goedgekeurd waarin het de duizenden buitengerechtelijke executies en andere ernstige mensenrechtenschendingen in verband met de “oorlog tegen drugs” en het rood labelen (als “communistisch” bestempelen) van activisten en journalisten in de Filippijnen veroordeelt, en waarschuwde voor mogelijke handelssancties als er geen gehoor zou worden gegeven aan de oproep. De resolutie werd donderdag aangenomen met 627 stemmen voor, 26 tegen en 31 onthoudingen.

Toezicht op Verkiezingen van Start

Vandaag is de Internationale Waarnemingsmissie voor toezicht op Filippijnse verkiezing 2022 gestart

ICHRP Persbericht
7 februari 2022

Vandaag zijn de Internationale Coalitie voor Mensenrechten in de Filippijnen (ICHRP) en Kontra Daya, een Filippijnse verkiezingswaakhond, gestart met de Internationale Waarnemingsmissie (IOM), welke onafhankelijk toezicht houdt op de verkiezingscampagne, de verkiezingen, het tellen van de stemmen op 9 mei en de bevestiging van de gekozen kandidaten in juni.

Toename Schendingen van Mensenrechten vóór de Start van de Verkiezingscampagne

Karapatan roept Commissie voor de Mensenrechten (CHR) op om toenemende schendingen van mensenrechten te onderzoeken vóór de start van de verkiezingscampagne

Mensenrechtenalliantie Karapatan veroordeelde de toenemende schendingen van de mensenrechten en het internationaal humanitair recht in het hele land die de afgelopen week zijn gemeld. Karapatan deed de oproep aan de Commissie voor de Mensenrechten (CHR) om deze schendingen te onderzoeken, vooral nu het land zich voorbereidt op de start van de officiële campagneperiode voor de komende verkiezingen van 2022.

De Economie Herstellen

Uitdagingen voor de volgende regering in de Filippijnen

In mei zijn de presidentsverkiezingen. Zal op economisch vlak de vicieuze cirkel van ongelijkheid, armoede en onderontwikkeling door de volgende regering worden doorbroken?

In Azië was de Filippijnen in 1980 de 6e grootste economie met het 7e hoogste bruto nationaal  product (BNP) per hoofd van de bevolking, maar is nu gedaald tot slechts de 9e grootste economie met het 14e hoogste BNP per hoofd van de bevolking vandaag. Dit zijn duidelijk tekenen van achterblijven. De economie is zo ontwricht - kan het nog worden gerepareerd?

Wet Bescherming Inheemse Volkeren Nutteloos, Oproep tot Opheffing

KATRIBU (de jeugd- en studentenorganisatie die de nationale minderheden ondersteunt) noemt de IPRA wet en de NCIP commissie, bedoeld ter bescherming van de inheemse bevolking, nutteloos en roept op tot opheffing!

Persbericht KATRIBU, 29 oktober 2021

Op 29 oktober 1997 werd de Wet op de Rechten van Inheemse Volkeren (IPRA) wettelijk vastgelegd. Haar mandaat was om de rechten van de inheemse bevolking en haar cultuur te doen erkennen en uit te dragen. Hierbij ging het zowel om individuen als om hele gemeenschappen. Echter de wet werd misbruikt door de staat om de belangen van de elite en buitenlandse belangen te bevoordelen ten nadele van de inheemse volkeren.

President Duterte stelt zich niet meer kandidaat

Oproep aan de VN-mensenrechtenraad om verregaande maatregelen aan te nemen om het schrikbewind van president Duterte aan de kaak te stellen en aan te klagen.

Tegen alle verwachtingen in heeft president Duterte afgelopen week aangekondigd zich uit de politiek terug te trekken. Deze eerste week van oktober moeten de kandidaten voor de landelijke verkiezingen op 9 mei 2022 zich registreren. De partij van president Duterte had hem genomineerd als vicepresident en niets wees erop dat hij dat afwees, ondanks de twijfels die daaraan verbonden zijn omdat de president niet voor een tweede termijn herkozen kan worden. Maakt president Duterte nu de weg vrij voor zijn dochter Sara voor het presidentschap? Sara is haar vader in 2016 opgevolgd als burgemeester van Davao City.

CIVICUS: Overzicht Beperkingen Burgerlijke Vrijheid

Internationale gemeenschap moet onafhankelijk onderzoeksmechanisme steunen om aanvallen op het maatschappelijk middenveld te beëindigen

Karapatan stuurt dit persbericht van CIVICUS door in verband met hun nieuwe samenvatting die vandaag is gepubliceerd over de staat van burgerlijke vrijheden en aanhoudende aanvallen op de burgermaatschappij van de Filippijnen.