Aanval op de Persvrijheid

Zonder persvrijheid lopen andere vrijheden gevaar

1 meiEen dag na de Werelddag voor de Persvrijheid (3 mei) kreeg de belangrijke mediagroep ABS-CBN de eis om met zijn radio- en tv-stations uit de ether te gaan. De uitzendlicentie van 25 jaar liep op 4 mei af. De Filippijnse president Rodrigo Duterte weigerde deze overeenkomst te verlengen.

Dit is een hard optreden van de president tegen nieuwsmedia die kritisch zijn op zijn leiderschap. De angst bestaat, dat voor andere media-kanalen binnenkort hetzelfde lot dreigt. En zonder persvrijheid lopen andere vrijheden gevaar.

Het weghalen van een belangrijke bron van informatie in een tijd waarin een wereldwijde gezondheidscrisis woedt, is het toppunt van ongevoeligheid van de NTC (Nationale Telecommunicatie Commissie). Met geen andere optie dan thuis blijven vanwege de lockdown en met radio en televisie als enige bron van nieuws en amusement worden ABS-CBN-kijkers praktisch bestraft.

Tevens wordt voorbijgegaan aan het feit dat 11.000 werknemers hierdoor hun baan kwijt raken en in deze tijd van pandemie zo goed als zeker geen andere baan kunnen vinden. Dit is ronduit wreed.

De gerenommeerde universiteit Ateneo de Manilla University reageert verbolgen. Het rectoraat schrijft over een terugkeer naar de tijd van de dictatuur onder president Ferdinand Marcos. Ook toen werd geprobeerd om vrije uitwisseling van nieuws en commentaar te onderdrukken.

Mensenrechtenorganisatie Karapatan roept op om te doen wat we kunnen, ook al zijn door de situatie de mogelijkheden om hiertegen te protesteren beperkt. Voorvechter van de persvrijheid Jonas Burgos dient daarbij als voorbeeld met zijn uitspraak: “Persvrijheid komt alleen als mensen opkomen voor hun rechten.”

(vertaling tekst op poster:
Tutulan ang batas militar = Tegen de staat van beleg)

Ga voor meer (bron) informatie naar:

Edita Burgos on the ABS-CBN shutdown
https://www.karapatan.org/edita+burgos+abscbn+shutdown

President Duterte legt belangrijkste tv-zender het zwijgen op
https://www.kerknet.be/kerknet-redactie/nieuws/president-duterte-legt-belangrijkste-tv-zender-het-zwijgen-op

Resist attacks on ABS-CBN and press freedom! —Karapatan
https://www.karapatan.org/resist+attacks+on+abs-cbn+and+press+freedom