artikel 1 / 5 volgend artikel >>

Advocaat Czarina Musni Genomineerd voor de Advocaten voor Advocaten Onderscheiding


Zij zet zich op uitzonderlijke wijze in  voor de rechten van de mens en wordt vanwege haar werk bedreigd!

NFS Persbericht, 5 maart 2023

Het onafhankelijke netwerk van Advocaten voor Advocaten komt op voor vakgenoten die in hun beroep worden bedreigd en tegengewerkt. In 2022 hebben zij voor minstens 198 advocaten campagne gevoerd in 38 verschillende landen.

De Advocaten voor Advocaten Onderscheiding is bedoeld om advocaten te eren die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de bescherming van de rechtsstaat en de mensenrechten in uitdagende omgevingen. Voor de Onderscheiding 2023 is advocaat Czarina Musni voorgedragen.
‘Er bestond al lang een cultuur van straffeloosheid in de Filipijnen, maar onder Duterte meer systematisch gericht op degenen die voor mensenrechten opkwamen en zij die leden van gemarginaliseerde groepen verdedigden, waaronder advocaten als Czarina.’
Zr Patricia Fox, die Czarina vanuit haar werk kent, zegt : ik ervaarde uit de eerste hand haar zorg en toewijding aan de armen, onderdrukten en gemarginaliseerden.” Zelf werkte Zuster Patricia aan sociale rechtvaardigheid in de Filipijnen en werd na 28 jaar in 2018 gedeporteerd.

De nominatie door de Nederlands-Filipijnse Solidariteitsbeweging wordt aanbevolen door Justice & Peace Nederland, Internationale Coalitie voor de Mensenrechten in de Filipijnen, RonoyLion uit Marken, Dag van de Bedreigde Advocaat en door Zuster Patria Fox van de Notre Dame de Sion.

De Onderscheiding 2023 zal niet alleen een erkenning zijn van haar riskante werk, toewijding en opoffering, maar is tevens een signaal om een einde te maken aan de politieke vervolgingen van mensenrechtenverdedigers, zodat zij onbevreesd de belangen kunnen behartigen van de armen.

Ga voor meer informatie naar:

- Czarina Musni, Advocaat te midden van de Inheemse Bevolking (nefiso.nl)
- Wij staan achter Zr Patricia Fox - Karapatan (nefiso.nl)