Bezoek VN-Rapporteur aan Filippijnen


ICHRP verwelkomt bezoek van VN-rapporteur, roept de regering van Marcos op om transparant onderzoek naar buitengerechtelijke moorden toe te staan.

ICHRP Persbericht, 27 november 2022
Illustratiecredit, Grace Corpuz: kunstuiting te durven leven in de geest van vrije en gedurfde expressie

"De Internationale Coalitie voor Mensenrechten in de Filipijnen (ICHRP) verwelkomt de recente aankondiging van de Filippijnse minister van Justitie Jesus Remulla dat de speciale VN-rapporteur Morris Tidball-Binz, een forensisch arts, volgend jaar de Filippijnen zal bezoeken," zei ICHRP-voorzitter Peter Murphy afgelopen zaterdag. "Als speciale rapporteur voor buitengerechtelijke, standrechtelijke en willekeurige executies zou het bezoek van Tidball-Binz een belangrijke volgende stap zijn in het proces van zoeken naar gerechtigheid voor de duizenden slachtoffers van buitengerechtelijke executies onder de vorige regering-Duterte, evenals onder de huidige regering-Marcos."

Zoals gemeld door Investigate PH, waarin de Filippijnse forensisch expert Dr. Rachel Fortun als één van de getuige-deskundigen diende, vonden tienduizenden buitengerechtelijke en willekeurige moorden plaats onder president Duterte. Een meerderheid hiervan vond plaats in de "oorlog tegen drugs" van de regering, die politieagenten en burgerwachten mobiliseerde om maar liefst 30.000 als drugsdealers of drugsgebruikers bestempelde burgers te doden. De Filippijnse nationale politie geeft meer dan 6.600 van dergelijke moorden toe. Maar ondanks het overduidelijke bewijs dat deze moorden plaatsvonden, zijn tot nu toe slechts 25 politieagenten aangeklaagd in verband met de oorlog tegen drugs, volgens het rapport van secretaris Remulla aan de lidstaten van de Mensenrechtenraad op 14 november 2022.

Andere doelwitten van buitengerechtelijke excecuties tijdens Duterte's oorlog tegen andersdenkenden waren verdedigers van mensenrechten, journalisten, advocaten, inheemse leiders, boeren en vakbondsleiders. Zelfs onder de nieuwe regering-Marcos gaan deze moorden door: onlangs werd radiojournalist Percy Lapid gedood na een complot dat naar verluidt was opgezet door een hoge regeringsfunctionaris.

"Gezien deze recente aankondiging herhalen we onze oproep aan de Marcos-regering voor open, transparant en grondig onderzoek naar deze misdaden en gerechtigheid voor alle slachtoffers en hun families," vervolgde Murphy. "Dit betekent onderzoek en vervolging van alle daders van dergelijke misdaden, en een einde aan de staat van straffeloosheid die zoveel leden van de politie tot nu toe in staat heeft gesteld om vervolging te ontlopen. ICHRP herhaalt ook de oproep van ten minste tien lidstaten van de Mensenrechtenraad aan de Filippijnse regering om zich opnieuw aan te sluiten bij het Internationaal Strafhof (ICC) en mee te werken aan het lopende onderzoek van het ICC naar de misdaden tegen de menselijkheid van de moorden tijdens de zogenaamde oorlog tegen drugs.

Bron:
https://ichrp.net/ichrp-welcomes-un-rapporteur-visit-to-the-philippines-calls-on-marcos-government-to-allow-transparent-investigation-of-extra-judicial-killings/