< vorig artikel artikel 10 / 10

Boerenmars van 350 km voor Behoud van Land

3000 gezinnen dreigen hun land kwijt te raken aan het APECO vrijhandelsgebied

In de afgelegen kustplaats Casiguran in de provincie Aurora wil de Angara familie een vrijhandelsgebied van 12.000 hectare onder de naam Aurora Pacific Economic Zone (APECO) realiseren. Hiervoor moet de plaatselijke bevolking van zo’n vijf dorpen wijken. 3000 gezinnen dreigen hierdoor hun land kwijt te raken en verwachten in grotere armoede te moeten leven.

Met een protestmars wil men het project stoppen. Op 22 november begonnen 120 boeren, vissers en inheemsen met steun van de kerk aan een protestmars van 18 dagen over een afstand van 350 kilometer. Zij besloten hiertoe, omdat besprekingen met het Ministerie van Landbouwhervorming (DAR) het APECO project niet konden tegenhouden en omdat het Congres een besluit moet nemen over 353 miljoen peso voor de ontwikkeling van het gebied, in de vorm van toerisme, dure hotels, bedrijven en een vliegveld.

De organisatoren van het protest menen dat de inwoners van Casiguran niet de vruchten van deze ontwikkeling zullen plukken. De inheemse bevolking heeft niet de vaardigheden en de kennis die nodig zijn voor de nieuwe ondernemingen. Zij protesteren tegen de ingebruikname van hun land voor het project en dringen er bij de president op aan uitvoering te geven aan zijn voornemen van goed beheer en sociale rechtvaardigheid.

Ga voor meer informatie hierover naar twee artikelen in de Inquirer:

"120 farmers begin 350-km march vs. Aurora ecozone project"
"Osmeña vows to block budget for Aurora port"