Civicus Monitor Update


Activisten worden geconfronteerd met gerechtelijke intimidatie, ontvoeringen en worden aangewezen als terroristen

We informeren jullie graag over de Civicus Monitor Update (oktober 2023) met betrekking tot het maatschappelijke middenveld in de Filipijnen. Civicus is een mondiale alliantie van maatschappelijke organisaties en activisten die zich inzet voor het versterken van burger participatie en het maatschappelijk middenveld over de hele wereld.

Door Civicus wordt de situatie van de openbare ruimte in de Filipijnen als 'onderdrukt' beoordeeld. Zorgen die de afgelopen jaren zijn gedocumenteerd, zijn onder meer de arrestatie en detentie van activisten, vaak op verzonnen aanklachten. Mensenrechtenverdedigers zijn 'rood gemarkeerd', waardoor ze het risico lopen gearresteerd of zelfs gedood te worden, ook zijn er intimidaties en aanvallen op journalisten.

Het goede nieuws is dat het Internationaal Strafhof in juli 2023 de weg vrij maakte voor zijn aanklager om door te gaan met het onderzoeken van de moorden onder voormalig president Rodrigo Duterte, nadat een panel met 3-2 had gestemd om een beroep van de Filipijnen af te wijzen dat het onderzoek probeerde te blokkeren.

Mensenrechtenorganisaties hebben in augustus 2023 het besluit van de EU om de handelsbesprekingen met de Filipijnen te hervatten, afgewezen. Karapatan zei dat "het betreurenswaardig is dat de handelsbesprekingen zijn hervat, gezien de slechte staat van dienst van de Filipijnse regering in de naleving van mensenrechtennormen en standaarden".

In september 2023 wees Human Rights Watch op de voortdurende mensenrechtenschendingen onder het bewind van president Ferdinand Marcos Jr. De groep zei dat hoewel de nieuwe regering minder confronterend en diplomatieker is geweest, de mensenrechtenschendingen zijn blijven bestaan.

Ga voor het rapport naar  civicus monitor update

Fotocredit: Twitter / @CPA_Cordillera
Fototoelichting: Persconferentie over de terroristische aanwijzing van de vier leiders van de Cordillera People's Alliance door de Antiterrorismeraad, juli 2023

Civicus is een wereldwijde alliantie van organisaties op lokaal, nationaal, regionaal en internationaal niveau, en beslaat het hele spectrum van het maatschappelijk middenveld. Karapatan is lid van Civicus. Karapatans secretaris-generaal Cristina Palabay is bestuurslid van Civicus.