CIVICUS: Overzicht Beperkingen Burgerlijke Vrijheid

Internationale gemeenschap moet onafhankelijk onderzoeksmechanisme steunen om aanvallen op het maatschappelijk middenveld te beëindigen

Karapatan stuurt dit persbericht van CIVICUS door in verband met hun nieuwe samenvatting die vandaag is gepubliceerd over de staat van burgerlijke vrijheden en aanhoudende aanvallen op de burgermaatschappij van de Filippijnen.

De samenvatting noemt de aanhoudende willekeurige arrestaties en het verdacht maken van activisten, het ontbreken van verantwoordelijkheid voor de Bloody Sunday-moorden, moorden op advocaten, het bevriezen van bankrekeningen van maatschappelijke organisaties en de golf van cyberaanvallen op de websites van Karapatan en andere alternatieve mediakanalen. Volgens CIVICUS worden hiermee het falen van de VN-Mensenrechtenraad om deze aanvallen af te schrikken benadrukt, ondanks het gezamenlijke mensenrechtenprogramma van de VN en de regering van de Filippijnen.

CIVICUS roept de internationale gemeenschap op om een onafhankelijk onderzoeksmechanisme naar de mensenrechtensituatie in het land te steunen om een eind te maken aan deze aanvallen en om de daders ter verantwoording te roepen. CIVICUS is een wereldwijde alliantie van maatschappelijke organisaties en activisten die zich inzet voor het versterken van burgeracties en burgermaatschappijen over de hele wereld en heeft meer dan 10.000 leden in meer dan 175 landen. Karapatan is een ledenorganisatie van CIVICUS.

Ga voor het persbericht van CIVICUS naar  CIVICUS persbericht
Ga voor de samenvatting van CIVICUS naar CIVICUS samenvatting

Toelichting bij de foto: Families en vrienden van zeven gedetineerde activisten verzamelden zich bij de Filippijnse Commissie voor Mensenrechten om op te roepen tot hun vrijlating, december 2020 (Foto credit: Karapatan)