Dag van de Aarde


Er is geen planeet B. Maak een einde aan de hebzucht van bedrijven en militaire interventie. Klimaat- en ontwikkelingsrechtvaardigheid voor de burgers – nu!

Vissers, boeren, inheemse volkeren, milieugroeperingen, politieke partijen en op mensenrechten- en  geloof gebaseerde organisaties kwamen in aanloop naar- en op de Dag van de Aarde bijeen, en riepen op tot het stoppen van destructieve projecten.

PAMALAKAYA – alliantie van vissersgroepen: Er worden meer dan duizend gezinnen in Navotas getroffen door de lopende landwinningsprojecten in het gebied. Het project wordt geleid door de lokale overheid van Navotas en Argonbay Construction, Inc., eigendom van San Miguel Corporation.

Bayan Muna – politieke partij die opkomt voor de burger: Inheemse volkeren, die rentmeesters zijn van het land, worden door de overheid en het bedrijfsleven uit hun voorouderlijk domein verdreven om plaats te maken voor grootschalige ontwikkelingsagressieprojecten.

Agham – basis wetenschappers: Door illegale landwinningsactiviteiten van China zijn koraalriffen in onze zone beschadigd. De koraalriffen zijn van cruciaal belang voor het begrijpen van de biodiversiteit, die essentieel zijn voor het waarborgen van de voedselzekerheid, voor allen.

KMP – boerenalliantie: Landroof is wijdverbreid. Boeren, die voedsel produceren door agro-ecologie te beoefenen, worden verdreven door hebzuchtige landheren, in samenwerking met de overheid voor woningen- en commerciële vastgoed projecten.

Karapatan – mensenrechtenalliantie: Stop de Amerikaanse interventie! Stop de Chinese agressie in de West Filipijnse Zee. Eist dringend een einde aan de VS oorlogsoefeningen die de spanningen in de Zuid Chinese Zee doen toenemen en het land dichter bij een intern-imperialistische oorlog brengen.

Tot slot: De volledige verwezenlijking van het recht op ontwikkeling voor de burger ligt in handen van de groeperingen en de volkeren. Zij verdienen de steun van de regering, in plaats van dat die luistert naar de grote investeerders. Klimaat- en ontwikkelingsrechtvaardigheid voor de burger- NU!

Nederlands-Filipijnse Solidariteitsbeweging – solidair met de Filipijnse bevolking: Roept tijdens de Dag van de Aarde op, dat ieder mens 365 dagen van het jaar recht heeft op de basisbenodigdheden. Dat ieder mens haar eigen leefomstandigheden kan ontwikkelen en daarmee kan leven in vrijheid.