Dag van de Aarde: de Toestand van het Milieu

Er is dringend behoefte aan “groen bestuur” om de achteruitgang van het milieu terug te draaien.

De Filippijnen wordt beschouwd als een van 's werelds "biodiversiteitshotspots" (red, een uitzonderlijke biodiversiteit die onder bedreiging staat) vanwege het snelle verlies aan biodiversiteit, voornamelijk veroorzaakt door de snelle achteruitgang van de habitat. Van het jaar 2000 tot 2020 is op de Filippijnen 1,29 miljoen hectare bosareaal verloren gegaan.

Na bijna zes jaar van gebroken beloften onder de huidige regering, is er nog steeds dezelfde, zo niet slechtere trend op het gebied van de achteruitgang van het milieu. Deze neerwaartse trend komt door destructieve zakelijke projecten die zich voordoen als programma's voor economisch herstel, terwijl het milieu en zijn verdedigers ernstige bedreigingen blijven ondervinden.

Milieuorganisaties verenigd in de groene coalitie ‘Panatang Luntian’ hebben de standpunten beoordeeld van 8 presidentskandidaten over 6 milieukwesties. Deze zijn: winnings- en destructieve projecten (1), afvalbeheer (2), schone energietransitie (3), groene omgeving en mobiliteit (4), milieubescherming en klimaatrechtvaardigheid (5), en biodiversiteit en milieubehoud (6).

Leni Robredo scoort op alle milieukwesties positief en Bongbong Marcos Jr. over de hele linie negatief.

Op de Dag van de Aarde is er een zoom bijeenkomst - Staat van het Filippijnse milieu: oproep tot  groen bestuur - , 22 april van 9 – 11 a.m.. Op aanvraag sturen wij u de link voor registratie. Georganiseerd door: Center Environmental Concern (CEC), Het nationale milieunetwerk Kalikasan, De Jeugdadvocaten voor klimaatactie Filipijnen YACAP, Onderzoeksinstituut IBON, +350 Filippijnen en #SPE2022.

Meer informatie over de aanloop naar de verkiezingen:

Dit jaar voert de Internationale Coalitie voor Mensenrechten in de Filippijnen (ICHRP) de Internationale Waarnemersmissie (IOM) op de Filippijnse verkiezing 2022 uit. De IOM zal in aanloop naar de verkiezingen in mei een reeks tweewekelijkse bulletins publiceren.

Ga voor het IOM bulletin 4 naar de website van de ICHRP.