Dag van de Inheemse Volken in de Wereld


Oproep aan de Nationale Commissie voor Inheemse Volkeren om geen nepnieuws te verspreiden en de VN-Verklaring over de rechten van inheemse volken te eerbiedigen

Al jaren zijn er alarmerende ontwikkelingen voor de inheemse volkeren in de Filippijnen. De cultuur, taal, spiritualiteit, politiek, economie en het voortbestaan van inheemse volken zijn verbonden met hun grondgebied. De bescherming van de bio diversiteit is voor een groot deel aan hen te danken. In hun leefgebied krijgen echter vaak economische belangen de overhand.  Desinformatie overheerst!

Hun rechten op toegang tot gezondheidszorg, onderwijs, land en natuurlijke hulpbronnen staan onder druk. Een groeiende uitsluiting van inheemse volken bij besluitvorming, zoals het heropenen van destructieve mijnen zoals Tampakan en dammen zoals de Gened, Alimit en Kanan-Kaliwa_laiban. Desinformatie van de overheid is, alsof dit is besloten met instemming van de inheemse volkeren.

Het criminaliseren van en het geweld tegen de inheemse bevolking is al jaren gaande. Door het rood labelen van leiders worden de mensenrechten op flagrante wijze geschonden. Onder Duterte zijn vier bloedbaden gedocumenteerd, waarbij negen Tumandok, drie Dumagat, drie Lumad en zeven T'boli-Manobo omkwamen en in totaal 102 buitengerechtelijke executies van inheemse mensen.

Vandaag sloegen verschillende stammen de handen ineen in hun strijd voor de waarheid. Ze stonden voor het kantoor van de Nationale Commissie voor Inheemse Volkeren (NCIP) om de verspreiding van nepnieuws te veroordelen, en riepen op om de rechten die zijn vastgelegd in de VN-Verklaring over de rechten van inheemse volken te eerbiedigen. Bescherm ons en heropen de scholen.

Help mee om de rechten van de inheemse volkeren te beschermen!

Twee filmpjes. Niet recent, maar helaas nog zeer actueel.

Help us defend Cordillera--its indigenous people, their land, their heritage.
Defend Cordillera PH - YouTube

Pangandoy: The Manobo fight for land education and their future HD
Pangandoy: The Manobo fight for land education and their future HD - YouTube