De Boeren van Hacienda Luisita eren Bisschop Ramento

Bisschop van de arme boeren en landarbeiders

UMA persbericht, 3 oktober 2014

De Alyansa hg Manggagawang Bukid ng Asyenda Luisita (AMBALA) en de Unyon ng mga Manggagawa sa Agrikultura (UMA) verenigen zich op 3 oktober met de Iglesia Filipina Independiente (IFI) in de herdenking van de 8ste gedenkdag van de dood van de IFI Supreme bisschop die door onbekende moordenaars op 3 oktober 2006 om het leven werd gebracht.
De overleden bisschop werd geëerd als 'de Bisschop van de arme boeren en landarbeiders' toen hij de liefde en het respect van de arbeiders van de Hacienda Luisita verwierf door zijn solide en trouwe steun aan de historische staking van de suikerriet-arbeiders in 2004.

Bisschop Ramento streed onvermoeibaar voor gerechtigheid voor de slachtoffers van de massaslachting van Hacienda Luisita op 16 november 2004.
Hij nam actief deel aan internationale solidariteitsbijeenkomsten en keerde zich aanhoudend tegen de militarisering van de suikerriet-plantage.

Door zijn werk als onbevreesde mensenrechtenverdediger, riep hij de woede van de militairen over zich af en ontving hij bedreigingen van elementen die geleid werden door 'de slachter' generaal Jovito Palmaran die van 2005-2006 was aangesteld in Central Luzon.
Bisschop Ramento werd toen een doelwit voor buitengerechtelijke executie; hij werd op beestachtige wijze doodgestoken in zijn pastorie in Tarlac City.

De landarbeiders gaan er van uit dat de Filippijnse Nationale Politie (PNP) betrokken is bij de systematische doofpotactiviteiten van de Ramento moordzaak. Rapporten van de politie verduisterden de politieke motieven van de meesterbreinen van de moord en verklaarden gewone straatdieven tot zondebokken. Volgens de officiële verklaringen van de politie werd Bisschop Ramento eenvoudig slachtoffer van een roofoverval met moord.

Acht jaar na zijn dood zal Bisschop Ramento in een oecumenische dienst eervol herdacht worden op 16 oktober 2014 in Hacienda Luisita.

AMBALA en UMO zullen ook eer bewijzen aan de supporters van de Luisita-stakers en de vakbondsleiders die ook ten slachtoffer vielen aan buitengerechtelijke moorden in de maand oktober - Bayan-Muna Central Luzon Secretaris-generaal Florante Collantes (vermoord op 15 oktober 2005), de president van Centra Azucarera van de Tarlac arbeidersbond en barangay Mapalacsiao voorzitter Ricardo Ramos (vermoord 25 oktober 2005) en het meest recente slachtoffer Dennis de la Cruz van Ambola die dood werd aangetroffen op de collectieve boerderij van de landarbeiders, op 1 november 2013.

Het eerbetoon op 16 oktober voor Bisschop Ramento en de andere Luisita martelaren maakt deel uit van een serie activiteiten die zullen resulteren in de 10-jarige herdenking van de Hacienda Luisita-slachting op 16 november 2014.

Ref.
Gi Estrada: UMA Media officer - +639166114181

Zie voor informatie over Haciende Luisita o.a. dit artikel op deze website.