Dr. Naty Castro Eindelijk Vrij

Mensenrechtenverdedigster en gezondheidswerkster onder de inheemse bevolking na 42 dagen eindelijk vrijgelaten

KAPATID Persbericht | 31 maart 2022

Kapatid verwelkomt met vreugde de vrijlating van dokter Naty Castro uit de gevangenis, na 42 slopende dagen van politieke gevangenschap in Agusan del Sur. Haar vrijlating is een gevolg van het groeiende verzet tegen het rood labelen en de criminalisering van mensenrechtenverdedigers en activisten. De rechtbank kan op geen enkele manier anders hebben geoordeeld dan de beschuldigingen van ontvoering tegen haar af te wijzen, omdat deze niet alleen ronduit belachelijk zijn, maar ook een schaamteloze minachting zijn van de grondwettelijke en universele mensenrechten.

Redactie alinea: Voorafgaand aan haar arrestatie was Castro volgens haar broer rood gelabeld wegens haar pleitbezorging voor de mensenrechten. Ze was secretaris-generaal van de rechtengroep Karapatan in Caraga. Verder, voordat de pandemie in maart 2020 begon, startte Castro verschillende gezondheidsprogramma’s op het eiland Mindanao. Ze bracht ook een lid van de inheemse gemeenschap naar de Verenigde Naties in Genève om hulp te zoeken tegen de intimidatie van die bevolking. De nationale politie (PNP)  zei dat haar vermeende "lidmaatschap" van de communistische partij niet de basis was van haar arrestatie, maar "haar vermeende criminele acties in betrekking tot een ontvoering met ernstige illegale detentie."

Het besluit van de rechtbank is eveneens het gevolg van de onvermoeibare inspanningen van Naty's familie, vrienden en collega's om haar te verdedigen, die aanzienlijke media-aandacht kregen en zich ontwikkelden tot een vloedgolf van steun van de bevolking tegen de kenmerkende litanie van leugens van de NTF-ELCAC, de Nationale Uitvoeringsraad met de speciale opdracht de Beëindiging van het Lokale Communistische Gewapende Conflict (NTF-ELCAC).

Wij van Kapatid hopen dat de zaak van Dokter Naty meer rechtbanken zal wakker schudden, om eens goed te kijken naar hoe het rechtssysteem wordt gebruikt en misbruikt door degenen die gezworen hebben de wet te handhaven, maar de eersten zijn die deze overtreden door politiek gemotiveerde zaken te verzinnen om doelgericht  activisten achter de tralies te krijgen.

Fides Lim, woordvoerder van KAPATID
KAPATID Media desk: +63 995 074 1634 E-mail: kapatid.media@gmail.com

KAPATID, wat broer/zus betekent in de Filippijnse taal, is een steunorganisatie van families en vrienden van politieke gevangenen in de Filippijnen die zich inzet voor hun vrijlating en de bescherming van hun rechten en welzijn.

Voor meer informatie:
Court releases community doctor Natividad Castro (rappler.com)