Een Dubbel Zwarte Dag in de Filippijnen


Fotocredit: Carlo Manalansan / Bulatlat
(opschrift: continueer de strijd voor vrijheid en democratie)

Oproep aan de internationale gemeenschap om het toezicht op de regering Marcos te vergroten

Nederlands-Filippijnse Solidariteitsbeweging
Persbericht 30 juni 2022, Amsterdam

Vandaag wordt Marcos ingezworen als president van de Filippijnen. Een zwarte dag voor de Filippijnen dat met de zoon van de dictator Marcos, de familie Marcos opnieuw aan de macht brengt. Zijn vader was 36 jaar geleden afgezet door de volksopstand in 1986, omdat tijdens de 14 jaar van een staat van beleg meer dan 23.000 tegenstanders onder zijn bewind waren vermoord, 100.000 gevangen gezet en gemarteld, en zijn familie 10 miljard dollars uit de staatskas heeft gestolen. Deze donkere werkelijkheid van weleer kan niet worden weggepoetst met het presidentschap van zijn zoon.

Een dubbel zwarte dag, omdat als zijn vice-president Sara Duterte, de dochter van de vorige president Duterte, is ingezworen. De afgelopen 6 jaar heeft haar vader geregeerd als een de-facto dictator. Onder zijn bewind zijn onder de naam van ‘oorlog tegen de drugs’ meer dan 35.000 voornamelijk armen door politie en hun doodseskaders vermoord en 100.000-en gevangen gezet. Verder zijn meer dan 1.000 activisten buitengerechtelijk om het leven gebracht. Een bewind dat zo zelfs de donkere dagen onder Marcos in hun schaduw heeft gezet. In 1986 heeft het Filippijnse volk de terreur van de Marcos familie van zich af geworpen, nu zal dat verzet zich opbouwen tegen de samenzwering van deze 2 machtige families.

Door de onafhankelijke Internationale Waarnemersmissie (IOM) van de Filipijnse verkiezingen op 9 mei jl. is voldoende bewijs verzameld dat er geen sprake was van eerlijke verkiezingen en een vrije stemkeuze onder een de-facto dictatuur van Duterte en vele moorden later.  Dan is de keuze alleen het in leven blijven van de eigen familie. Daarbij ons petje af voor de velen die die strijd desondanks blijven voortzetten, zoals onder andere Maria Ressa van het platform Rappler die in 2021 de Nobelprijs voor de Vrede ontving en Christina Palabay van de mensenrechtenorganisatie Karapatan die in datzelfde jaar de Frans-Duitse Prijs voor de Mensenrechten kreeg.

Het goede nieuws is dat na 6 maanden uitstel, het Internationaal Strafhof (ICC) het onderzoek hervat naar de misdaden tegen de menselijkheid van Rodrigo Duterte. Nu hij aftreedt als president, kan hij voor deze misdaden vervolgd worden. De prioriteit voor de internationale gemeenschap is het intensiveren van de  inspanningen om het Duterte-team verantwoordelijk te houden voor zijn verschrikkelijke staat van dienst op het gebied van mensenrechten, en om het toezicht op de regering Marcos te vergroten.

Onze internationale steun blijft onontbeerlijk!

Ga voor meer berichten naar:

As Duterte leaves behind a legacy of impunity, people’s struggle for justice will continue under Marcos Jr. | Karapatan

Marcos Jr. is an Illegitimate President Following Failed Election Process | International Coalition for Human Rights in the Philippines (ichrp.net)

Progressives hold protest on Marcos Jr.’s first day as president - Bulatlat

36 years after exile, Ferdinand Marcos Jr. takes oath as Philippine president (rappler.com)

Statement of the Prosecutor of the International Criminal Court, Karim A. A. Khan QC, following the application for an order under article 18(2) seeking authorisation to resume investigations in the Situation in the Philippines | International Criminal Court (icc-cpi.int)