Gabriela-lid Maria Miradel Torres eindelijk vrijgelaten

Maandag 22 juli 2019 was de vrijspraak van Gabriela-lid Maria Miradel Torres van de vervalste beschuldigingen van moord.

Miradel was op 20 juni 2014, het moment van haar arrestatie, vier maanden zwanger. Na vijf lange jaren achter de tralies in Camp Bagong Diwa te hebben geleefd, werd Miradel eindelijk herenigd met haar inmiddels bijna 5 jaar oude zoon Payter. De 5 jaren gevangenisstraf van Miradel waren 5 jaren onrecht en 5 jaren onvervangbare tijd gescheiden van haar familie.

Maria Miradel Torres verlaat Camp Bagong Diwa
(foto van Jose Mari Callueng / Karapatan)
Maria Miradel verlaat gevangenis

Het was een zwaarbevochten gevecht voor waarheid en gerechtigheid. Terwijl de vrijlating van Miradel wordt gevierd, is de strijd voor de vrijlating van politieke gevangenen nog lang niet voorbij. Volgens de gegevens van Karapatan zijn er momenteel 545 politieke gevangenen van wie 65 vrouwen die strafrechtelijk worden vervolgd wegens valse beschuldigingen.

GABRIËLA is een verbond van Filippijnse vrouwenorganisaties.  Zij leggen de nadruk op de primaire eis van de meerderheid van de Filippijnse vrouwen tegen huislijk geweld, om fatsoenlijk werk, hogere lonen en het recht op gezondheid. De naam van de koepel werd gekozen naar de naam van Gabriela Silang, een verzetsstrijdster tegen de Spaanse kolonisators.

Meer informatie:

https://kodao.org/miradel-walks-free-unites-with-son-she-gave-birth-to-under-detention/
http://www.nefiso.nl/blog/files/3619e242034fe618b5847da33d256f18-57.html
https://www.bulatlat.com/2014/06/26/military-arrests-another-pregnant-woman-it-accuses-of-being-an-npa-guerilla/