Gerechtigheid voor Rose Marie Galias en Silvestre Fortades jr.!

Het aantal boerenslachtoffers van politieke moorden onder het huidige regime is 347.
Stop de moorden!

De Internationale Coalitie voor Mensenrechten in de Filippijnen (ICHRP) veroordeelt met klem de moorden op Rose Marie Galias en Silvestre Fortades Jr. op 15 januari 2022 rond 7 uur 's ochtends in Barcelona, Sorsogon in de Filippijnen. Beide echtelieden waren lid van Anakpawis, een progressieve partij die de belangen van boeren en arbeiders in het Congres vertegenwoordigt. Ze verkochten die dag landbouwproducten in hun winkel toen vier onbekende mannen op twee motorfietsen op hen afkwamen en hen doodschoten.

De moorden op Rose Marie Galias en Silvestre Fortades Jr. vonden plaats in samenhang met de wrede onderdrukkingsoorlog die de regering-Duterte voert tegen progressieve activisten en organisaties van boeren, arbeiders, inheemse volkeren, mensenrechtenverdedigers en anderen. Slechts twee dagen eerder, op 13 januari jl., werden tientallen vissers met geweld uiteengedreven door de politie in Maragondon, Cavite.

Zoals al geconstateerd in de drie rapporten van Investigate PH, worden de mensenrechten van boeren herhaaldelijk geschonden door het vertragen van landhervormingen, liberalisering van rijstproductie en andere geïmporteerde landbouwproducten, verdachtmakingen van boerenorganisaties, intimidatie en arrestatie van boerenactivisten en buitengerechtelijke moorden. Dit incident heeft het aantal boerenslachtoffers van politieke moorden onder het huidige regime op 347 gebracht.

De ICHRP roept op tot gerechtigheid voor Rose Marie Galias en Silvestre Fortades Jr., en gerechtigheid voor alle slachtoffers van buitengerechtelijke moorden in de Filippijnen.

Gerechtigheid voor Rose Marie Galias  en Silvestre  Fortades  Jr.!
Stop de moorden!

Toelichting op Investigate PH:

Van Investigate PH vindt u de Nederlandse tekst in het eerste, tweede en derde rapport.