Geuzenpenning 2022 voor Advocaten voor Advocaten

De Nederlands-Filippijnse Solidariteitsbeweging feliciteert Advocaten voor Advocaten met de ontvangst van de Geuzenpenning

NFS persbericht
Amsterdam 13 maart 2022

Morgen wordt de Geuzenpenning 2022 uitgereikt aan Advocaten voor Advocaten in de Grote Kerk van Vlaardingen. Dat gebeurt door Geert Corstens, voormalig president van de Hoge Raad der Nederlanden.

Kathleen Ferrier, voorzitter van de Stichting Geuzenpenning: "Een vrije en onafhankelijke beroepsuitoefening van advocaten is onmisbaar in een rechtsstaat en van groot belang voor de bescherming van mensenrechten overal ter wereld."

De Nederlands-Filippijnse Solidariteitsbeweging feliciteert Advocaten voor Advocaten bij voorbaat van harte met deze welverdiende Geuzenpenning, die is bedoeld om hedendaagse vrijheidsstrijders en mensenrechtenactivisten eer te bewijzen. Die eer komt Advocaten voor Advocaten, die werkt in 40 landen en 196 advocaten steunt, onmiskenbaar toe.  Groot respect voor hun inzet.

"Advocaten zijn essentieel in een rechtsstaat," zegt Sophie de Graaf, directeur van Advocaten voor Advocaten. "Zij komen op voor de rechten van hun cliënten, binnen en buiten de rechtszaal, en spelen een belangrijke rol in de bescherming van mensenrechten. Maar advocaten staan onder druk. Over de hele wereld worden zij bedreigd en tegengewerkt, fysiek aangevallen of door de overheid vastgezet, vanwege de cliënten die zij hebben, de zaken die zij doen of de aandacht die zij vragen voor de bescherming van mensenrechten, democratie en rechtsstaat. Deze advocaten bekopen het met hun persoonlijke vrijheid, en soms zelfs met hun leven, omdat ze opkomen voor de rechten van anderen."

Theo Droog: "De Filippijnen is zo’n alarmerend land waar advocaten en rechters op grote schaal in hun beroepsuitoefening worden bedreigd, geïntimideerd of vermoord, zo bleek al uit de bevindingen van een onderzoeksmissie (2006) van Stichting Advocaten voor Advocaten." Betreurenswaardig dat het tot de dag van vandaag nog nodig is, blijft Advocaten voor Advocaten oproepen tot het nemen van alle nodige maatregelen om de cultuur van straffeloosheid rond de daden van intimidatie en moorden op leden van de advocatuur in de Filippijnen te stoppen.

De Graaf: "Dat Advocaten voor Advocaten nu voor dit werk de Geuzenpenning ontvangt, is voor ons een ongelofelijke eer, maar onderstreept vooral het fundamentele belang van het werk van de moedige advocaten om wie het gaat. Zij verdienen ons aller steun. Dat is belangrijker dan ooit, in een tijd dat de rechtsstaat alom onder druk staat."

De uitreiking:

De uitreiking van de Geuzenpenning was online te volgen op YouTube. Het was een zeer indrukwekkende gebeurtenis.

U kunt alsnog hiervan getuige zijn als u gaat naar https://www.youtube.com/watch?v=HmFRnRL_3ck

De hele bijeenkomst is zeker de moeite waard om te bekijken; als u het te lang vindt duren, kunt u ook de belangrijkste delen eruit halen:
De uitreiking aan Irma van den Berg (voorzitter A4A) staat op 26:30 min en
haar woord van dank op 1:07, met aandacht voor de Filippijnen op 1:11.