Handen af van Marikit!


NFS veroordeelt de onrechtvaardige deportatie van muzikant-kunstenaar en jeugdactivist Marikit Saturay

Marikit kwam in 2006 met haar moeder, zussen en broer naar Nederland om zich bij haar vader te voegen die in 2003 asiel had aangevraagd in Nederland. Haar vader was milieuactivist en mensenrechtenwerker in Mindoro geweest. Naast het pleiten voor de rechten en het welzijn van Filipijnse arbeidsmigranten als onderdeel van Migrante-Nederland, is Marikit ook een ervaren muzikant en songwriter. Marikit verwerkt haar levensverhaal in haar muziek.

Bij haar optredens neemt ze het publiek mee op een muzikale reis op zoek naar vrijheid, gelijkheid en rechtvaardigheid.

Marikit arriveerde afgelopen 7 maart op de internationale luchthaven Ninoy Aquino in Manilla. Ze was van plan haar familie en vrienden te bezoeken, vooral haar grootmoeder, om op 10 maart haar 100ste verjaardag te vieren. Een immigratieambtenaar vroeg of ze omging met activisten en communisten, en beschuldigde haar ervan zich bezig te houden met ‘anti-regeringsactiviteiten’. Marikit antwoordde dat zij actief lid was van MIGRANTE-Nederland.

Marikit mocht niet verder gaan dan het immigratiecontrolepunt. Ze mocht niet met haar advocaten praten, en ze mocht ook geen familieleden ontvangen die haar wilden zien om er zeker van te zijn dat alles goed met haar ging. Nu zit ze in het vliegtuig terug naar Nederland. Wij veroordelen de onrechtvaardige deportatie van de muzikant-kunstenaar en jeugdactivist Marikit. Hiermee sluiten we ons aan bij de oproep van MIGRANTE-Nederland en het Linangan-Willem Geertman Kunst en Cultuur Netwerk.

Lees hier hun persbericht: oproep.