artikel 1 / 10 volgend artikel >

Hart voor de Rijstboeren

Oproep aan presidentskandidaten om hart te hebben voor de boeren:
ga voor afschaffing van de rijstliberaliseringswet

NFS Persbericht | Fotocredit Amihan
Amsterdam, 14 februari 2022

Vandaag op Valentijnsdag hielden boeren en consumenten bij het ministerie van landbouw in Quezon City een protest tegen de rijstliberaliseringswet (RA 11203) die 3 jaar geleden in werking trad. Het protest was onder leiding van de Nationale Boerinnen Federatie ‘Amihan’ en de Toezicht op Rijst groep ‘Bantay Bigas’. Zij roepen de kandidaten op om de afschaffing van de wet in hun programma op te nemen.

Landbouwbeleid moet gericht zijn op voedselzekerheid, stabiele markt, stabiele voedselprijzen en een redelijk inkomen voor de boeren. Sinds de nieuwe wet zijn echter “de prijzen voor de boer gedaald naar € 0.17 per kilo, in plaats van een stijging naar een reëel bedrag van minimaal € 0.34. Ondanks deze afname van de prijs voor de boer blijft de prijs voor de consument hoog”, aldus Cathy Estavillo secretaris-generaal van Amihan.

Het vrije-marktbeleid heeft de boeren faillissement, lijden en ellende gebracht. Doy Mariazeta van Anakpawis (partij die de belangen van boeren en arbeiders in het Congres vertegenwoordigt), sprak zijn steun uit voor de pleitbezorging van de groepen en zei dat ondersteunende diensten door de overheid en behoud van landbouwgrond noodzakelijk zijn voor het bereiken van voedselzekerheid, zelfvoorziening en zelfredzaamheid.