Hervatting ICC-Onderzoek naar Drugsoorlog


Nabestaanden verwelkomen de hervatting van het ICC-onderzoek naar de drugsoorlog

NFS persbericht
Amsterdam, 18 juli 2023

Vandaag verwierp de Kamer van beroep van het Internationaal Strafhof (ICC) in een openbare terechtzitting de motie van de Filipijnse regering om het onderzoek van het ICC naar de drugsoorlog gerelateerde moorden in Davao City en onder het regime van voormalig president Rodrigo Duterte stop te zetten.

Dit is een lang verwacht onderzoek na het formele verzoek van het Internationaal Strafhof (ICC) op 14 juni 2021 tot onderzoek naar de misdaden tegen de menselijkheid begaan in de bloedige oorlog tegen drugs van president Rodrigo Duterte. De vertraging kwam doordat de  Republiek der Filipijnen datzelfde jaar om opschorting vroeg en in 2022 het onderzoek afwees, zich beroepend op de binnenlandse mechanismen om daders op te sporen en te vervolgen. Nadat op 26 januari 2023 de Kamer van Vooronderzoek het verzoek van de aanklager om het onderzoek te hervatten had ingewilligd, diende de regering op 2 februari daarna een beroepschrift in tegen deze beslissing.

Het wordt hoog tijd dat het ICC-onderzoek vlekkeloos verloopt, zodat de slachtoffers van Duterte's bloedige anti-drugsoorlog eindelijk de weg kunnen bewandelen naar gerechtigheid en verantwoording. Er is dringend behoefte aan internationale mechanismen zoals van het Internationaal Strafhof, omdat de binnenlandse procedures geen concrete onderzoeksinspanningen opleveren die voldoen aan de verwachting van de rechtbank.

Laat deze welkome ontwikkeling van het ICC-onderzoek naar de drugsoorlog de strijd van de Filipino's voor gerechtigheid en verantwoording verder inspireren.

Fotocredit: Karapatan
Toelichting: Nabestaanden in afwachting van de beslissing van de Kamer van Beroep van het Internationaal Strafhof (ICC)
“Tumindig para sa buhay at kapayapaan – staan voor leven en vrede”.

Ga voor eerdere ICC berichtgeving naar:

- Hervatting Lang Verwacht Onderzoek (nefiso.nl)
- ICC wijst Verzoek Filippijnse Regering af (nefiso.nl)
- Marcos jr. Geen Interesse in ICC, Boeren Wel (nefiso.nl)
- Nabestaanden Slachtoffers Anti-Drugsoperaties Verenigd (nefiso.nl)
- Bensouda: Onderzoek de Misdaden van Duterte (nefiso.nl)