Hervatting Lang Verwacht Onderzoek


ICC Kamer van Vooronderzoek machtigt de aanklager om het onderzoek in de Filipijnen te hervatten

Afgelopen week, op 26 januari 2023 heeft de Kamer van Vooronderzoek van het Internationaal Strafhof (ICC)  het verzoek van de aanklager ingewilligd om het onderzoek naar de situatie van de Republiek der Filipijnen te hervatten. Na een zorgvuldige analyse van het door de Filipijnen verstrekte materiaal, is de Kamer er niet van overtuigd dat de Filipijnen relevante onderzoeken uitvoeren die uitstel van de onderzoeken door de Rechtbank zouden rechtvaardigen.

Dit is een lang verwacht onderzoek na het formele verzoek van het Internationaal Strafhof (ICC) op 14 juni 2021 tot onderzoek naar de misdaden tegen de menselijkheid begaan in de schaamteloze bloedige oorlog tegen drugs van president Rodrigo Duterte. De vertraging kwam doordat de  Republiek der Filipijnen datzelfde jaar om opschorting vroeg en in 2022 het onderzoek afwees, zich beroepend op de binnenlandse mechanismen om daders op te sporen en te vervolgen.

Na bestudering van de stukken en materialen van de Filipijnse regering en van de aanklager van het ICC, evenals de opmerkingen van de slachtoffers, concludeerde de Kamer dat de verschillende binnenlandse initiatieven en procedures, gezamenlijk beoordeeld, niet neerkomen op tastbare, concrete en voortschrijdende onderzoeksinspanningen, op een manier die voldoet aan de verwachting van de Rechtbank.

Ga voor het ICC persbericht van 26 januari 2023 naar:
ICC Pre-Trial Chamber I authorises Prosecutor to resume investigation in the Philippines | International Criminal Court (icc-cpi.int)

Toelichting bij foto van Karapatan: Voor de derde adventszondag in 2019 komen rechtengroepen en families van slachtoffers van Duterte's schijndrugsoorlog onder leiding van Rise Up for Life & Rights bijeen om hun kerstwensen voor gerechtigheid en een einde aan de moorden kenbaar te maken. Sinds oktober 2018 dient Rise Up informatie in bij het Internationaal Strafhof (ICC) tegen president Duterte over de misdrijven.