ICHRP Roept op tot Verzet tegen Militaire Deals met de Filipijnen


De drang van het regime om zijn militair arsenaal met  geavanceerde wapens uit te breiden, bedreigt het vooruitzicht op vrede.

ICHRP Persbericht
27 februari 2024

Ondanks het voortzetten van het militaristische beleid van zijn voorganger Rodrigo Duterte, resulterend in systematische, grootschalige schendingen van de mensenrechten en het internationaal humanitair recht (IHL), verwacht de Filipijnse president Marcos Jr. dat de internationale gemeenschap een grootschalige heruitrusting van zijn strijdkrachten zal financieren.

Jl. januari tekende Marcos Jr. een vernieuwde versie van het moderniseringsprogramma van de Filipijnse strijdkrachten (AFP) dat in 2013 onder president Benigno Aquino III werd begonnen. Het vernieuwde militaire moderniseringsplan genaamd “Re-Horizon 3” verwacht een gigantische som van twee (2) biljoen Filipijnse pesos (35 miljard dollar) aan militair materieel gedurende tien jaar. Deze modernisering vindt plaats in een tijd waarin de Filipijnen alle overeenkomsten ter eerbiediging van het internationaal humanitair recht (IHL) hebben ingetrokken die zij tijdens de vredesbesprekingen met het Nationaal Democratisch Front van de Filipijnen (NDFP) hadden ondertekend, terwijl zij buiten de jurisdictie van het Internationaal Strafhof (ICC) te Den Haag bleven.

Sinds de oprichting in 2013 heeft de Internationale Coalitie voor de Mensenrechten in de Filipijnen (ICHRP), een mondiale formatie, opgeroepen tot herziening, opschorting en annulering van alle militaire hulp aan de Filipijnen vanwege de grove en systematische schendingen van de mensenrechten en het internationaal humanitair recht. Vooral met Duterte in 2016 zijn deze schendingen enorm toegenomen zonder duidelijke reactie van de militaire leveranciers van het regime, waaronder de VS, Australië, Canada, Japan, Zuid-Korea en Israël.

Marcos jr. zoekt nu in het buitenland naar meer militaire steun voor zijn intensieve counter-insurgency-campagne, en probeert de VS te plezieren in hun militaire opbouw tegen China. We roepen de internationale gemeenschap opnieuw dringend op om zich te verzetten tegen de verkoop van wapens en militaire hulp aan het moderniseringsprogramma van de strijdkrachten van de Filipijnen. De zogenaamde ‘modernisering’ van de AFP zal het Filipijnse volk alleen maar verder in gevaar brengen en de Amerikaanse militaire opbouw in de regio Azië-Pacific alleen maar ten goede komen.

Lees het hele persbericht  HIER.

Karapatan persberichten over luchtaanvallen:
- Abolish NTF-ELCAC, stop State-sponsored bombings and IHL violations!  - Karapatan
- Karapatan statement on the bombing at the Mindanao State University - Karapatan
- Rights group decries bombings, IHL violations in Negros, Panay - Karapatan
- Rights group condemns aerial strikes in Escalante, Negros Occidental - Karapatan

Fotocredit Nationaal Milieunetwerk Kalikasan (PNE), tijdens de oproep om de antiterrorismewet in te trekken, een einde te maken aan luchtaanvallen en de inheemse en Moro-gemeenschappen te demilitariseren (3 december 2023).