Internationaal Tribunaal

Duterte, Trump Schuldig aan het
Schenden van Politieke, Economische Rechten van Filippijnse Bevolking

door Jamess Ann J. Ellao
20 september 2018, bulatlat.com

"Schuldig"
foto met dank aan Jon Bustamante

Zo luidt het vonnis van het onlangs gehouden International Peoples’ Tribunal (IPT) tegen president Rodrigo Duterte, de Amerikaanse president Donald Trump en internationale monetaire organisaties, dat van 18 tot 19 september in Brussel, België, werd gehouden.

Slachtoffers van mensenrechtenschendingen hebben om beurten hun getuigenissen afgelegd voor panelleden van internationale mensenrechten- en advocatenorganisaties, toen zij uiteenzetten hoe Duterte, Trump en internationale monetaire organisaties de politieke en economische rechten en het recht op zelfbeschikking van de Filippijnse mensen schonden.

“Het feit dat beklaagde Duterte door de bevolking tot president werd gekozen, betekent dat de mensen de hoop hadden dat ze na jaren van dictatorschap een meer democratisch regime konden verwachten. Die hoop van het volk impliceerde een morele verplichting van de president tegenover de mensen. De mensenrechtenschendingen door beklaagde Duterte die door de verschillende getuigen worden bewezen, zijn daarom ook een ernstig verraad. Hij is juist doorgegaan met de grove schendingen van eerdere regeringen tegen het Filippijnse volk,” aldus het vonnis.

De IPT werd bijeengeroepen door de Europese Vereniging van Advocaten voor Democratie en Wereld Mensenrechten (ELDH), Haldane Society of Socialist Lawyers, International Association of Democratic Lawyers (IADL), IBON International en de International Coalition for Human Rights in the Philippines (ICHRP).

Lees verder op:

bulatlat.com
www.humanrightsphilippines.net"