<< vorig artikel artikel 6 / 6

Karapatan roept op tot Vrijlating Vrouwelijke Politieke Gevangenen

Met Karapatan roept de Nederlands-Filippijnse Solidariteitsbeweging op tot vrijlating van de vrouwelijke politieke gevangenen in de Filippijnen.

“De regering van Aquino heeft geen respect voor vrouwen,” zei Cristina Palabay, secretaris-generaal van Karapatan tijdens een picket van haar groep en andere organisaties voor het ministerie van Justitie. De manifestatie werd georganiseerd in aanloop naar de komende internationale vrouwendag.

“Onder de 491 politieke gevangenen zijn 43 vrouwen die strafrechtelijk worden vervolgd wegens valse beschuldigingen. Wij roepen het Ministerie van Justitie op om hun zaken te verwerpen en hen onmiddellijk vrij te laten,” zei Palabay.

Internationale Vrouwendag 2015“Onder de gevangenen zijn Andrea Rosal en Miradel Torres die opgesloten zitten in de Taguig City Jail,” aldus Palabay. Rosal en Torres zijn jonge moeders die op het moment van hun arrestatie zwanger waren. Rosal beviel van een meisje dat ze na slechts twee dagen moest afstaan. Torres moest strijd leveren om haar zoon na de geboorte bij zich te kunnen houden en hem in de gevangenis te verzorgen.

Wilma Austria-Tiamzon en Loida Magpatoc, vredesadviseurs van het Nationaal Democratisch Front van de Filippijnen, zitten ook gevangen. Deze vrouwen die van hun recht gebruik maken om deel te nemen aan politieke aangelegenheden, worden vastgehouden omdat zij ten onrechte worden gezien als bedreiging voor de BS Aquino-regering,” volgens Palabay.

“Onder de 224 slachtoffers van buitengerechtelijke moord onder de huidige regering zijn 18 vrouwen, 3 meisjes werden verkracht. Geen van deze zaken is opgelost in de rechtbank, noch werden de daders opgepakt,” zegt Palabay. “Wat is dit voor een regering die degenen die deze vrouwen doodden niet vervolgt en doorgaat met arresteren en gevangen houden van onschuldige maar principiële vrouwen?”

“Het beëindigen van de levens van onze zusters zoals Cristina Jose, leider van tyfoon-overlevenden en vele jonge meisjes in gemeenschappen die strijden om land, is een onvergeeflijk misdrijf. Samen met de andere vrouwen en het Filippijnse volk zullen wij op 8 maart oproepen tot het aftreden van BS Aquino,” eindigt Palabay.

Bron: http://www.karapatan.org/

In het verleden heeft de NFS vaker namen genoemd van vrouwen die om politieke redenen zijn opgepakt. Op onze website vindt u o.a. het persoonlijke verhaal van Zara Alvarez. In oktober 2012 werd zij gearresteerd en opgepakt. Nu zit zij nog steeds gevangen als een misdadiger vanwege haar inzet voor de mensenrechten….

Zie: het persoonlijk verhaal Zara Alvarez.