Klimaatactivisten eisen Herstelbetalingen

Jeugdklimaatactivisten eisen herstelbetalingen om de levens van degenen die het meest getroffen zijn door de klimaatcrisis weer op te bouwen

Mitzi Jonelle Tan is de internationale woordvoerder van Youth Advocates for Climate Action Philippines en organisator van Friday for Future. Ze zal samen met Greta Thunberg uit Zweden en Vanessa Nakate uit Oeganda spreken tijdens een grote mars en rally op zaterdag in Glasgow, waar de VN-klimaattop plaatsvindt.

Een van de eisen van de klimaatactivisten is herstelbetalingen vanuit het Noorden aan het Zuiden om de levens van degenen die het meest getroffen zijn door de klimaatcrisis weer op te bouwen. Tan heeft onlangs geprotesteerd buiten de kantoren van Standard Chartered Bank in Londen, die de meeste fossiele brandstofbedrijven in de Filippijnen financiert en  daarmee rechtstreeks bijdraagt aan de toename van het vernietigende effect van de jaarlijkse tyfoons. "We moeten stoppen met het financieren van onze vernietiging", zegt Tan.

Aanrader om op Democracy Now het interview van Amy Goodman en Juan Gonzales met Mitzi Jonelle Tan te kijken. Ga daarvoor naar  Uproot the System: Filipina Activist Mitzi Tan on How Capitalism & Colonialism Fuel Climate Crisis | Democracy Now!

(Onderaan staat een spoed-transcriptie. Deze is mogelijk nog niet in zijn definitieve vorm.)