KMP roept op tot Economische Zelfredzaamheid


Trump-tarieven onderstrepen de dringende noodzaak van economische zelfredzaamheid, echte landhervorming en nationale industrialisatie!

KMP persbericht
Manila, 8 april 2025
Fotocredit KMP - Rice Liberalization Law, IBASURA! - Wet op de Liberalisering van Rijst, INTREKKING!

De boerenalliantie ‘Kilusang Magbubukid ng Pilipinas (KMP)’ bekritiseerde vandaag de aanhoudende economische afhankelijkheid van de Marcos Jr.-regering van buitenlandse mogendheden in het licht van een nieuwe golf van protectionistische tarieven die door Amerikaans president Donald Trump zijn aangekondigd. Dit is een "wake-up call" en een harde herinnering aan de mislukkingen van de neoliberale globalisering.

"Trumps tarieven zijn een wake-up call", zei KMP-voorzitter Danilo Ramos. "Dit is de prijs van het overleveren van onze economie aan buitenlandse belangen. Terwijl de VS zijn economie probeert te beschermen, blijft het Marcos Jr.-regime buitenlandse opgelegde voorwaarden dienen - tarieven verlagen, bedelen om kruimels en stukje bij beetje onze nationale bezittingen weggeven."

De nieuwe Amerikaanse tarieven worden gezien als een klap voor de wereldhandelsorde, maar volgens KMP onthullen ze alleen wat Filipijnse boeren en arbeiders al lang weten: dat zogenaamde "vrije handel" alleen een paar mensen ten goede is gekomen, terwijl het geleidelijk de lokale industrieën en bestaansmiddelen vernietigt.

"Tientallen jaren lang werd ons verteld dat we ons moesten openstellen en buitenlands kapitaal moesten toelaten. Wat kregen we ervoor terug? Ingestorte industrieën, gedecimeerde landbouw en miljoenen arbeiders die naar het buitenland werden gestuurd als exportproducten," zei KMP secretaris-generaal Ronnie Manalo. "Laten we het noemen wat het is: verraad. De overheid beschermt de Filipino's niet, maar beschermt buitenlands kapitaal en de lokale elite."

De boerengroep bekritiseerde het recente besluit van de regering van Marcos Jr. om de tarieven op geïmporteerde goederen verder te verlagen, terwijl andere landen zich naar binnen keren. "Terwijl de wereld richting protectionisme beweegt, maken onze leiders de Filipijnen kwetsbaarder, afhankelijker en minder in staat om op eigen benen te staan," voegde Manalo toe.

KMP zei dat de Filipijnen nooit echt hebben geprofiteerd van de door de VS geleide globalisering. In plaats daarvan liet zij het land achter zonder een solide industriële basis of voedselzekerheid. "Toen de VS eerder tarieven afschafte, hielp dat ons niet — omdat we niets meer hadden om te exporteren. Wat globalisering deed, was onze productiecapaciteit ontmantelen. We stuurden niet alleen goederen naar het buitenland, we exporteerden mensen," zei Ramos.

De impact van het toenemende wereldwijde protectionisme zal de armste Filipino's het hardst treffen — de 18 tot 20 miljoen gezinnen die afhankelijk zijn van goedkope import vanwege het onvermogen van de overheid om binnenlandse industrieën te ontwikkelen. Met de verwachte stijging van de kosten van voedsel, brandstof en andere basisbehoeften, waarschuwde KMP dat de crisis alleen maar zal toenemen.

De groep verwierp ook elke draai naar China als alternatieve macht. "Het verschuiven van afhankelijkheid van de VS naar China verandert niets. Afhankelijkheid is nog steeds afhankelijkheid. Uitbuiting is nog steeds uitbuiting — ongeacht wie de leiding heeft," zei Manalo.

KMP roept op tot een radicale verschuiving in economische richting, verankerd in echte landhervorming en nationale industrialisatie. "Genoeg met de exportgerichte, importafhankelijke economie. We hebben Filipijnse boerderijen, Filipijnse fabrieken en Filipijnse futures-handel  nodig," zei Ramos. "Dat betekent land voor landbouwers, echte voedselzekerheid en door de staat geleide industriële groei. Geen cent meer voor oligarchen of buitenlandse profiteurs."

"Dit is niet zomaar een crisis — het is een moment van afrekening," benadrukte Ramos. "We moeten het neoliberalisme begraven en vechten voor een werkelijk onafhankelijke nationale economie. Het is nu tijd om actie te ondernemen."

Nu de verkiezingen van mei 2025 naderen, drong KMP er bij het publiek op aan om traditionele politici en technocraten af te wijzen die mislukt economisch beleid hoog hielden. "Laten we leiders kiezen die opkomen voor economische soevereiniteit en de rechten van de Filipijnse massa," concludeerde de groep.

Eerdere berichten:

- Rijstliberaliseringswet een ramp voor de boeren
- Boerenprotest in de Filipijnen