Marcos jr. Geen Interesse in ICC, Boeren Wel


Defensieve verklaring van president Marcos jr.,
maar "ICC kan wel medewerking verwachten van boeren en de bevolking die hongerig is naar gerechtigheid,"
aldus boerenleider Rafael Mariano

President Ferdinand Marcos jr. kondigde gisteren aan dat de Filippijnen "geen interesse" heeft om zich weer bij het Internationaal Strafhof (ICC) te voegen. De boerenbeweging KMP viel gisteren deze proclamatie van “Marcos jr. aan, dat hij alleen voor zichzelf spreekt. De tienduizenden familieleden van vermoorde boeren en drugsoorlogsslachtoffers zijn zeer geïnteresseerd in het ICC”, zei de voormalige minister van landbouwhervorming en emeritus KMP-voorzitter Rafael Mariano.

“De ICC biedt hoop in het bereiken van gerechtigheid en het ter verantwoording roepen van het vorige Duterte-regime; waarvoor het Filippijnse rechtssysteem heeft bewezen onwillig te zijn”, vervolgde de boerenleider. Volgens verschillende schattingen bedraagt het dodental van de drugsoorlog minstens 30.000 doden. Aan de andere kant documenteerde de Tanggol Magsasaka-monitoring 349 gevallen van politieke moorden waarbij boeren onder het Duterte-regime het slachtoffer werden, zoals o.a. veteraan landhervorming en vredesactivist Randy Echanis, die op brute wijze werd doodgestoken in zijn huis.

Mariano voegt eraan toe dat ze niet in het minst verrast zijn door de uitspraak van Marcos jr. “De familie Marcos is tot nu toe weggekomen met moord en plundering. Natuurlijk kan hij zeggen dat het Filippijnse rechtssysteem werkt - het werkt voor hen!” Marcos jr. werd veroordeeld voor belastingontduiking, terwijl zijn moeder Imelda werd veroordeeld voor plundering. “Ondertussen kwijnen onschuldige boerenleiders vanwege verzonnen aanklachten weg in de gevangenis. Mariano merkte ook op dat de overgrote meerderheid van de ongeveer 700 politieke gevangenen in het land  boeren zijn.

Bron:
FaceBook Kilusang Magbubukid ng Pilipinas (KMP), Nevermind Marcos Jr., farmers to “fully cooperate” with the ICC