Mensenrechtenverdediger Zara Alvarez Vermoord

Zara AlvarezVandaag is de mensenrechtenverdedigster Zara Alvarez vermoord. We zijn zeer bedroefd en ontstemd.  Zara, 39, zat bijna twee jaar vast en na haar vrijlating bleef ze werken als para Legal van Karapatan en was hoofd van het Geïntegreerde Gezondheidsprogramma (NIHIP) op het eiland Negros.

Zara werd destijds al vervolgd voor haar politieke overtuiging en met name vanwege haar inzet voor de mensenrechten. Terwijl ze daarvoor op 30 oktober 2012 werd gearresteerd, werd ze aangeklaagd als een gewone crimineel. In 2014 kwam ze op borgtocht vrij. Dit jaar berichtte zij ons het goede nieuws  dat op 4 maart de rechtbank eindelijk haar moordzaak had verworpen. 

Na de vrijspraak sprak Zara:
‘Negros was onder de vorige regering al een bakermat van gefabriceerde zaken en dat is onder de huidige regering nog erger geworden. Karapatan-Negros telde 90 politieke gevangenen, waarvan er 85 werden gearresteerd onder Duterte. Politieke vervolging maakt deel uit van een voortdurende aanval op onze fundamentele rechten en vrijheid. Geen enkele verzonnen beschuldiging kan politieke gevangenen voor altijd achter de tralies houden. Zolang er onderdrukking en vervolging bestaan, zullen velen standvastig blijven en opkomen voor wat rechtvaardig en juist is.
Ze kunnen proberen me bang te maken maar ik blijf standvastig en vastberaden zolang het onrecht voortduurt. Voor een ogenblik kan ik trillen, maar met de steun en liefde van de mensen om mij heen en in het buitenland kom ik daar overheen.’

We betuigen onze condoleances aan de familie en vrienden van Zara. We zullen Zara's nalatenschap als een gepassioneerde, onbaatzuchtige en toegewijde mensenrechtenwerker eren door de strijd voor de verwezenlijking van de rechten van de mensen voort te zetten.

Gerechtigheid voor Zara Alvarez!
Gerechtigheid voor alle slachtoffers van buitengerechtelijke executies!

Eerdere NFS nieuwsberichten over Zara Alvarez:
6 maart 2020: Na 8 Jaar is de Aanklacht tegen Zara Alvarez eindelijk Verworpen
https://www.nefiso.nl/blog/files/0c1ef94d431f06ab0405b570bd31197f-96.php

14 juni 2013: Zara Alvarez
https://www.nefiso.nl/blog/files/c43095abf5295dd62d4586a3733e1436-97.php