Mogelijke Hervatting Vredesbesprekingen


GRP, NDFP kondigen vandaag mogelijke hervatting van de vredesbesprekingen aan

Raymund B. Villanueva, Kodao Productions

dinsdag 28 november 2023

De regering van Ferdinand Marcos Jr. van de Republiek der Filipijnen (GRP) en het Nationaal Democratisch Front van de Filipijnen (NDFP) kondigden tegelijkertijd de mogelijke hervatting van formele vredesonderhandelingen aan.

In een online persconferentie vandaag zei de NDFP Negotiation Panel interim-voorzitter Julieta de Lima (links op foto) dat de vastberadenheid van de NDFP om de onderhandelingen met de Marcos Jr. GRP voort te zetten voortkomt uit zijn vastberadenheid om de aspiraties van het volk te vervullen om de grondoorzaken van het gewapende conflict aan te pakken.

"Het is ons doel dat de vredesonderhandelingen resulteren in een alomvattende overeenkomst over sociale, economische, politieke en constitutionele hervormingen en de oplossing bieden voor problemen die het Filipijnse volk al lang belasten," zei de Lima.

De Lima zei dat ze het onderhandelingspanel van de NDFP opnieuw zouden samenstellen en nieuwe leden zouden benoemen voordat de formele onderhandelingen worden hervat.

Aan de kant van de GRP leidde Galvez de aankondiging van de ondertekening van het communiqué in een gelijktijdige persconferentie in het Malacanang-paleis.

"Beide partijen hebben hun oprechte wens bevestigd om nationale verzoening en eenheid te bereiken onder de regering-Marcos, en zijn overeengekomen om sociaaleconomische en politieke kwesties op te lossen en verder aan te pakken om een vreedzaam einde te maken aan het gewapende conflict en de gewapende strijd," zei hij.

Ook het ministerie van Buitenlandse Zaken maakte de ontwikkeling bekend in een verklaring.  "De Filipijnse regering en de communistische rebellen van het land zijn overeengekomen om de vredesonderhandelingen te hervatten na een onderbreking van zes jaar, met als doel een einde te maken aan decennia van gewapende strijd", aldus de verklaring.

Ga voor het hele artikel naar:
GRP, NDFP announce possible resumption of peace talks - Kodao Productions

Meer informatie:
What happened since the collapse of peace talks under Duterte - Bulatlat