Nelson Mandela Day: Mensenrechtenverdedigers hebben uw Steun nodig

Doe mee aan de wereldwijde oproep voor de vrijlating van alle mensenrechtenverdedigers.

Amsterdam, 18 juli 2020

Nelson Mandela dagVandaag start CIVICUS ter herdenking van de Nelson Mandela Day met de campagne #StandAsMyWitness- waarin wordt opgeroepen tot de onmiddellijke vrijlating van de mensenrechtenverdedigers wereldwijd. CIVICUS is een wereldwijde alliantie van maatschappelijke organisaties en activisten die zich inzetten voor het versterken van burgeracties en het maatschappelijk middenveld over de hele wereld.

Vandaag 18 juli viert de wereld de geboorte en erfenis van Nelson Mandela. Nelson Mandela zat 27 jaar gevangen, was na zijn vrijlating de eerste democratische president van Zuid Afrika en met zijn veerkrachtige geest en medeleven een groot voorvechter van de mensenrechten voor iedereen. Het is 30 jaar geleden sinds de wereld verheugd was over zijn vrijlating uit de gevangenis als een wereldwijd icoon van vrede.

Toch worden mensen over de hele wereld nog steeds gevangengezet, vervolgd en lastiggevallen vanwege hun standpunt voor vrijheid, mensenrechten en democratische waarden. 'De Filippijnen, vooral onder de regering van Duterte, vormen hierop geen uitzondering. Tot aan april 2020 documenteerde Karapatan 619 politieke gevangenen in het hele land, waarvan er 383 zijn gearresteerd onder president Duterte.

Over de hele wereld hebben mensenrechtenverdedigers uw steun nodig. Uw stem versterkt het vertrouwen van de mensenrechtenverdedigers in een betere toekomst.

Zo kunt u oproepen voor de vrijlating van de Filippijnse Teresita Naul. Zij wijdt haar leven aan de bescherming van de allerarmsten en meest gemarginaliseerden. Zij pleit voor hun recht op gezondheid en andere sociale basisvoorzieningen. Zij is lid van het secretariaat van de Union of Peoples ’Lawyers in Mindanao en een van de coördinatoren van de toonaangevende mensenrechtengroep Karapatan.

Ga voor meer informatie en het nemen van actie naar:

https://www.civicus.org/index.php/involved/support-campaigns/stand-as-my-witness