Oecumenisch Vredesplatform verwelkomt Verklaring van Speciale VN-RapporteurGeef uitvoering aan de aanbevelingen van de heer Ian Fry, hervat de GRP-NDFP-vredesonderhandelingen

Het Filipijnse Oecumenische Vredesplatform (PEPP) verwelkomt de verklaring van Ian Fry, de speciale rapporteur van de Verenigde Naties voor de bevordering en bescherming van de mensenrechten waar het klimaatverandering betreft. In de verklaring wordt de ontbinding aanbevolen van de  Nationale Werkgroep ter Beëindiging van het Lokale Communistische Gewapende Conflict (NTF-ELCAC) en de intrekking van de Anti-terrorismewet (ATL).

Als pleitbezorgers van vrede hebben wij ook al enkele jaren soortgelijke eisen gesteld, omdat de NTF-ELCAC en ATL struikelblokken zijn geworden in de hervatting van het vredesproces tussen de regering van de Republiek der Filipijnen (GRP) en het Nationaal Democratisch Front van de Filipijnen (NDFP).

De heer Fry, die verschillende belanghebbenden ontmoette, waaronder overheidsfunctionarissen, merkte op dat de autoriteiten het NTF-ELCAC-mandaat straffeloos hebben gebruikt "om belangrijke economische belangen in het land te beschermen." Hij vermeldde ook dat "verschillende geestelijken en humanitaire hulpverleners valselijk zijn beschuldigd" onder de Anti-terrorismewet.

De regering van president Ferdinand Marcos Jr., die de speciale rapporteur officieel in het land heeft uitgenodigd, zou de aanbevelingen van laatstgenoemde ter harte moeten nemen, waaronder een volledig onafhankelijk onderzoek naar de activiteiten van NTF-ELCAC, en de oprichting van een “waarheids- en verzoeningscommissie waarin mensen verhaal kunnen halen die ten onrechte zijn beschuldigd onder de Anti-terrorismewet."

Het voorstel om het werk van NTF-ELCAC te onderzoeken komt tegemoet aan de roep van basisgemeenschappen die verantwoording eisen voor de misstanden gepleegd door staatstroepen.

Wij achten deze aanbevelingen redelijk en cruciaal als een stap voorwaarts in het wegnemen van de geïnstitutionaliseerde hindernissen die een rechtvaardige vrede in ons land in de weg staan. Als kerkleiders geloven wij dat de oorzaken van de kwetsbaarheid van mensen voor klimaatverandering, zoals massale armoede, landloosheid en een oneerlijke verdeling van rijkdom, ook de belangrijkste oorzaken zijn van het gewapende conflict in het land. Een dergelijk ingewikkeld conflict zal niet worden opgelost door een programma voor de bestrijding van opstanden met miljarden budgetten, als de oorzaken die het vuur aanwakkeren niet worden aangepakt.

De bevindingen van de heer Fry, wiens werk zich concentreert op het snijvlak van klimaatrechtvaardigheid en mensenrechten, moeten bij iedereen de ogen openen voor het feit dat  veel mensen onterecht zijn vervolgd bij het verdedigden van lokale gemeenschappen tegen ontheemding,  hun recht op zelfbeschikking en op een waardig leven.

We doen daarom een beroep op president Marcos Jr. om de aanbevelingen van de heer Ian Fry uit te voeren, inclusief zijn oproep om de NTF-ELCAC af te schaffen en de Anti-terrorismewet in te trekken. We herhalen ook onze oproep om de GRP-NDFP-vredesonderhandelingen te hervatten, "laten we dan nastreven wat leidt tot vrede en tot opbouw van elkaar" (Romeinen 14:19).

Uitgegeven en ondertekend op 18 november 2023.

Sgd.
Archbishop Emeritus Antonio J. Ledesma, SJ
Co-chairperson, PEPP
CBCP-Archdiocese of Cagayan de Oro

Sgd.
The Rt. Revd. Rex B. Reyes, Jr.
Co-chairperson, PEPP
Ecumenical Bishops Forum

Sgd.
Rev.Dr.AldrinPeñamora
ExecutiveSecretary
Justice, Peace & Reconciliation Commission
(JPRC-PCEC)

Sgd.
Ms. Minnie Anne M. Calub
Acting General Secretary
National Council of Churches in the Philippines

Sgd.
Sr. Mary John D. Mananzan, OSB
OWGC -  Conference of Major Religious Superiors in the Philippines

Sgd.
Bishop Emeritus Deogracias S. Iñiguez, Jr., DD
Executive Officer – EBF

Ga voor meer reacties op de verklaring van de speciale VN-rapporteur naar:

* Karapatan lauds statement of UN SR on climate change and human rights during his official visit - Karapatan

* International Human Rights group backs UN Special Rapporteur Ian Fry – Abolish NTF-ELCAC | International Coalition for Human Rights in the Philippines (ichrp.net)