Onregelmatigheden bij de Verkiezingen

Internationale waarnemers wijzen op wijdverbreide onregelmatigheden bij de verkiezingen,
roepen op tot waakzaamheid terwijl het tellen van de stemmen doorgaat

Internationale Coalitie voor Mensenrechten in de Filippijnen (ICHRP)
Persbericht 10 mei 2022 | Fotocredit Karapatan: oproep tot onderzoek voor het COMELEC kantoor

De Internationale Coalitie voor Mensenrechten in de Filippijnen (ICHRP) roept op tot voortdurende waakzaamheid tijdens het tellen van de stemmen, evenals tot onmiddellijk onafhankelijk onderzoek naar de vele onregelmatigheden tijdens de verkiezingsdag.

Op basis van de informatie die de ICHRP heeft ontvangen van verschillende organisaties, internetgebruikers, de media en hun eigen waarnemers hebben ze zorg en twijfel  over de integriteit van het stemproces. De onregelmatigheden tijdens de verkiezingen betreft storingen van de stem- en telmachines, wijdverbreide berichten over het kopen van stemmen, geweld bij de stembureaus en de aanwezigheid van militairen binnen de afgesproken afstand. Volgens de Filippijnse Commissie voor Verkiezingen (COMELEC) was het aantal defecte stem- en telmachines verdubbeld in vergelijking met de gegevens van 2016 en 2019. De COMELEC zou verantwoordelijk moeten worden gehouden voor de meer dan een miljoen mensen die niet konden stemmen! Hun opzet voor eerlijke en betrouwbare verkiezingen is mislukt!

ICHRP dringt er bij de internationale gemeenschap op aan om de integriteit van de verkiezingen en de wijdverbreide onregelmatigheden te onderzoeken bij het beoordelen van de resultaten, wat op dit moment een onofficiële beslissende overwinning is van de Marcos-Duterte-campagne.

Ga voor het gehele artikel naar de website van de ICHRP:
From May 9th Onwards: International Observers Highlight Widespread Election Irregularities, Call For Vigilance As Vote Counting Continues | International Coalition for Human Rights in the Philippines (ichrp.net)

Meer informatie over de verkiezingen:

Reject Marcos Jr. and Sara Duterte in the elections and beyond! | Karapatan
LIVE: 2022 presidential and vice presidential election results | Philippines (rappler.com)
‘Bongbong’ Marcos zeer waarschijnlijk nieuwe president Filippijnen - NRC