Oproep aan Internationale Gemeenschap

Foto credit Philippine UPR Watch
Foto: panel tijdens het nevenevenement van 23 maart 2022 in het Palais des Nations, Geneve

Rechtenverdedigers doen een beroep op de wereld:
Help de moorden te stoppen

Persbericht Philippine UPR Watch, Geneve

Vooruitlopend op de goedkeuring van de aanbevelingen van de lidstaten van de Verenigde Naties (VN) tijdens de in november 2022 gehouden vierde Universal Periodic Review (UPR) over de toestand van de mensenrechten in de Filipijnen, deden Filipijnse mensenrechtenverdedigers van de UPR opnieuw een beroep op internationale steun om een einde te maken aan de buitengerechtelijke executies en andere mensenrechtenschendingen in het land.

De groep wordt mede geleid door de voorzitter van de National Union of Peoples' Lawyers en de interim-president van de International Association of Democratic Lawyers, Edre Olalia, die zich herinnerde dat hij voor het eerst de reguliere zittingen van de VN-Mensenrechtenraad (UNHRC) bijwoonde in maart 2008.

“Ik ben hier de eerste keer geweest tijdens de 7e sessie en nu is het de 52e. We willen niet steeds weer terugkomen. De moorden moeten stoppen. Welke regering het ook is, het moet stoppen', zei Olalia tijdens zijn slotverklaring op een nevenevenement bij de UNHRC-bijeenkomsten.

De groep van Olalia, de Philippine UPR Watch, citeerde het rapport van het Third World Studies Centre van de Universiteit van de Filipijnen, monitoring 227 moorden in verband met de drugsoorlog onder de regering van Ferdinand Marcos Jr., een bewijs dat de door de staat gesponsorde moorden in het land niet zijn gestopt.

Ga voor het hele persbericht naar:
Help stop the killings, Filipino rights defenders appeal to the world - Karapatan

Ga voor meer informatie naar:
Groups, victim to UN: No justice, no peace under Marcos Jr. government - Karapatan

Toelichting UPR: Met de Universele Periodieke Evaluatie (UPR) kunnen de Verenigde Naties onderzoeken hoe elke lidstaat de mensenrechten respecteert en beschermt. Ze stimuleert de dialoog tussen de civiele samenleving en de regeringen over de situatie van de mensenrechten in elke Staat.