Oproep tijdens Wereldvluchtelingendag


Stop de militarisering van het platteland om de benarde situatie van de binnenlandse vluchtelingen te verlichten.

Ter gelegenheid van Wereldvluchtelingendag op 20 juni vestigt Karapatan de aandacht op de benarde situatie van de duizenden binnenlandse vluchtelingen in de Filipijnen die ontheemd zijn door de onophoudelijke campagnes van het leger om de opstand op het platteland tegen te gaan. Hoewel ze binnen de grenzen van het land blijven, lijden intern ontheemden niettemin vrijwel dezelfde fysieke en economische ontwrichting en psychosociale stress als vluchtelingen die gedwongen zijn hun thuisland te ontvluchten. Karapatan roept op tot het stoppen van de militarisering van het platteland om de benarde situatie van de binnenlandse vluchtelingen van het land te verlichten.

Karapatan documenteerde onder het Duterte-regime 481.918 slachtoffers van gedwongen evacuatie en nu onder het regime van Marcos Jr.  al 10.589 slachtoffers van gedwongen evacuatie van juli 2022 tot maart 2023. Burgers worden het zwaarst getroffen door geïntensiveerde operaties tegen opstandelingen die vaak gepaard gaan met willekeurige bombardementen en beschietingen. Ze zijn economisch ontwricht omdat ze gedwongen zijn te evacueren en hun gewassen en boerderijdieren lange tijd onbeheerd moeten achterlaten.

De constante stroom van binnenlandse vluchtelingen in evacuatiecentra en andere opvangcentra in de Filipijnen is slechts een uiting van de intensiteit van het gewapende conflict dat momenteel woedt op het Filipijnse platteland. Er zal geen einde komen aan het groeiende aantal personen dat intern ontheemd raakt door gewapende conflicten, tenzij de diepgewortelde wortels van de gevechten resoluut worden aangepakt. Het werken aan rechtvaardige en duurzame vrede biedt de enige lange termijn oplossing voor het binnenlandse vluchtelingenprobleem in het land.

Bron:  On World Refugee Day, Karapatan demands the pull-out of AFP in communities in PH - Karapatan