Prachtig Convenant tussen Leni Robredo en Afgevaardigden Inheemse Volkeren

Fotocredit Kodao Productions. Kim Falyao staat tussen congresman Teddy Baguilat en presidentskandidaat Leni Robredo.

Presidentskandidaat Leni Robredo belooft inheemse volkeren om voor hun belangen op te komen.

Redactie: In aanloop naar de Dag van de Aarde op 22 april die in het teken staat van milieubescherming, delen we alvast graag met jullie dit persbericht van ‘jongeren voor inheemse volkeren’ over de zelfbeschikking van inheemse volkeren.

Presidentskandidaat Leni Robredo en haar running mate Kiko Pangilinan ondertekenden op 5 april een overeenkomst met meer dan 20 inheemse organisaties  en pleitbezorgers. De overeenkomst is de Inheemse volkeren ( IP) verkiezingenagenda. Bij de ceremoniële ondertekening waren meer dan 500 afgevaardigden van verschillende stammen van Dumagat, Ayta, Igorot en Lumad aanwezig.

De IP agenda gaat over belangrijke kwesties in betrekking tot het voorouderlijk land, zelfbeschikking, gerechtigheid, sociale basisvoorzieningen, wetten en beleid. Kim Falyao, plaatsvervangend secretaris-generaal van Kabataan Para sa Tribung Pilipino zegt: "Dergelijke problemen omvatten de Kaliwa-Kanan-Laiban-dam, Gened-dam, Jalaur Mega Dam, Open Pit Mining en de New Clark City."

De nu nog Vice-president Leni Robredo zei ter ondersteuning van de zaak van de inheemse volkeren: “We staan voor 100% achter jullie IP-agenda. We hebben niet alleen op papier ondertekend, maar we zullen echt ons best doen om voor jullie belangen op te komen. Mijn belofte is dat jullie onze liefde elke dag zullen voelen zolang wij  op onze stoelen zitten.”

De ondertekening van het convenant daagt niet alleen de Leni-Kiko-tandem uit om zich tijdens hun termijn aan de agenda van de inheemse volkeren te houden, als ze winnen, maar is tevens een oproep aan alle verdedigers van de rechten van inheemse volkeren. Zolang er een uitbuitingsbeleid ten gunste van het buitenland is - zal onze lange reis naar echte democratie doorgaan.

"We geven onze volledige steun aan Leni Robredo en Kiko Pangilinan als de toekomstige president en vice-president van de Filippijnen, in de hoop dat de stemmen van de inheemse volkeren zullen worden gehoord, en dat ze op onvoorwaardelijke steun kunnen rekenen, concludeerde Falyao. #

Reference:
Kim Falyao
Deputy Secretary-General
Kabataan para sa Tribung Pilipino (jongeren voor inheemse volkeren)
09277631379

Wij ontvingen dit bericht over het signeerevenement van Sandugo, een alliantie van Bangsamoro  organisaties en inheemse volkeren. Zij streven ernaar om voorouderlijke territoria te beschermen en het recht te bevorderen om hun eigen levenswijzen te bepalen.